Hem > Filmer > Videoklipp på u-sväng i trafiken i Iran

Videoklipp på u-sväng i trafiken i Iran

Här har jag filmat landsvägen utanför Lahijan. Sådana här U-svängar är mycket vanliga i Iran. Visserligen finns det fartgupp för de mötande så de ska sakta ner men som svensk ser det livsfarligt ut. När man göra u-svängen och det samtidigt kommer mötande bilar använder man vägrenen för att inte bli påkörd bakifrån. När det är mycket trafik och det kommer bilar hela tiden är det inte lätt att göra denna sväng. Jag tycker att dessa u-svängar är det jobbigaste när jag kör bil i Iran. Rondeller tycker jag är näst jobbigast för du ska inte tro att man lämnar företräde åt de som är inne i rondellen utan ofta måste man tvärnita när man kör i rondell. Jag tycker ändå att man är mer toleranta mot varandra i trafiken i Iran än i Sverige (eftersom det annars skulle ske olyckor hela tiden när man inte följer trafikregler), även om man också tränger sig före mer. I Iran blir man inte sura på någon som kör lite konstigt och inte följer trafikreglerna. I Sverige är man inte lika toleranta mot varandra i trafiken. Jag föredrar dock att köra bil i Sverige för här behöver man inte vara på helspänn hela tiden på samma sätt. Lägg märke till att här tutar inte bilarna på varandra. Det är mer inne i stan om någon är i vägen eller man gör en omkörning som man tutar. Inte så mycket i rondeller och u-svängar när man kör långsamt. Lägg även märke till de gamla lastbilarna.

Trafikljus finns inte i Lahijan (där finns det rondeller istället) utan finns i större städer men man är ändå inte alltid så noga med att följa trafikljusen.

De flesta iranier jag pratat med som bor i Sverige som när de har varit i Iran vill inte köra bil i Iran på grund av trafiken. Jag kör bil men med hjärtat i halsgropen mest hela tiden. Vill man ha spänning och har starka nerver så testa att köra bil i Iran. Det är dock inget jag rekommenderar för ovana förare. Första sommaren jag var i Iran så körde jag inte bil, bara nån enstaka gång på landsvägen. Det är klokt att åka med en iranier tills man lärt sig hur trafiken fungerar för det är verkligen stor skillnad mot i Sverige. Det är bra att fler och fler kvinnor kör bil i Iran för de kör mycket försiktigare (även i Iran). Enda möjligheten att snabbt få ner olycksstatistiken och dödstalen för trafiken i Iran är om kvinnor tog över som förare i trafiken i Iran.
Jag har ännu inte krockat (ta i trä) när jag själv varit förare även om det varit centimeter ifrån ett par gånger i somras om man inte räknar när backspeglarna slog i en mötande bil. En gång har jag varit med i en trafikolycka när jag åkte med en iranier. Det var i låg hastighet så det uppstod inga personskador men hans bil blev demolerade i fronten. Nästan alla jag känner i Iran har varit inblandade i trafikolyckor och många har blivit lindrigt eller allvarligt skadade och jag hör om de som har blivit dödade i trafiken. Ändå fortsätter man att köra motorcykel utan hjälm och struntar i säkerhetsbältet i bilen. Om alkohol inte vore förbjudet i Iran så skulle säkert trafikolyckorna vara mångdubbelt fler. Man använder dock mer andra droger än alkohol.
Vågar du köra bil i Iran?

Author: Categories: Filmer Taggar: , , , , , , , , ,
 1. Jihad Jan
  augusti 13th, 2010 i 21:06 | #1

  I Rasht har de trafikljus i en rondell. När det är rusningstrafik står där trafikpoliser också.

  Säger din fru också ”goftam”?

  • Peter
   augusti 15th, 2010 i 17:22 | #2

   Jag har varit i Rasht ett fåtal gånger och såg en rondell med trafikljus. Jag tror jag tog kort på den så jag kan lägga upp det på bloggen. Rätt kul med trafikljusen är att de har en klocka som räknar ner hur många sekunder det är kvar tills det blir grönt ljus (även räknar ner till rött ljus). Är det för att iranier inte har tålamod att stå stilla och vänta om de inte vet när det blir grönt? I Lahijan finns det två rondeller mitt i stan där det nästan alltid står trafikpoliser. En lite lustig historia är när jag stannade vid sidan i en rondell för min fru skulle slinka in och köpa lite kakor, så kom trafikpolisen och sa till mig att flytta mig. Sedan när min fru kom ut sa några utanför att polisen kört bort mig, då nästan skällde min fru på polisen och han bad om ursäkt för han sa att han inte visste att jag var utländsk för jag inte sagt något till honom varför jag stod där. Men jag ville (och kunde) inte börja diskutera med polisen. En annan gång när en parkeringsvakt kom och skulle ta betalt så när han upptäckte att jag var utlänning ville han inte ta betalt. Sedan när han såg oss en annan gång och kände igen oss så hälsade han på oss som vänner och ville inte ta betalt för parkering på gatan. De flesta utlänningar som åker till Iran kommer upptäcka att de blir positivt särbehandlade bara för att de är utlänningar tvärtemot vad en del tycks tro i Sverige.

   Förklara vad du menar med säger din fru också goftam.

 2. Milad
  augusti 17th, 2010 i 03:32 | #3

  Fan vad tuff blogg!
  Jag var i Lahijan för 10 år sen med min familj, farsan har en barndomsvän därifrån och det var höjdpunkten av vår resa till Iran, sjukt vacker stad och kändes som en väldigt speciell tripp!

  Hoppas du har en jättefin resa!

  • Peter
   augusti 17th, 2010 i 16:56 | #4

   Tack Milad!
   Ja Lahijan är en mysig liten stad. Den är lite europeisk i sin byggnadsstil. Känns lite franskinfluerat med boulevarder och en del hus som påminner om fransk stil.
   Sedan ligger den fint nedanför berget på slätten ut mot Kaspiska havet.
   Nu är jag hemma i Sverige om du inte uppfattat det, men jag fortsätter blogga året runt för jag samlar på mig så mycket intryck och bilder som jag vill dela med mig av. Har du inte varit i Lahijan och norra Iran på 10 år är det på tiden att du åker tillbaka på återbesök. Jag rekommenderar alla som åker till Iran att inte bara åka till turistorterna som Esfahan, Shiraz och Tehran utan även åka upp till norra Iran till Gilan och se kontrasten med all grönska vilket förvånade mig första gången. Sjäv vill jag åka till norra Iran mer österut till Mazandaran och kolla där, men även till turistorterna, speciellt Esfahan.

 3. Jihad Jan
  augusti 17th, 2010 i 15:24 | #5

  Detta hände många år sen. Min kompis pratade med sin fru, fast det var mest hon som pratade. Det var ett ord som kom flera gånger. Nästa dag hörde jag en pojke säga samma ord. så jag frågade min kompis ”Vad betyder goftam?”
  ”Jag har sagt” svarade han. ”Din fru säger det ofta”. Efter det pratade hon inte så mycket.
  Några år senare flyttade de till Sverige, så nu kan hon och barnen svenska. Numera bor de i Rasht.

  • Peter
   augusti 17th, 2010 i 17:12 | #6

   Ok då förstår jag Jan, men hos oss är det mest jag som kommer med sådana förnumstiga kommentarer får jag erkänna. Något hon säger ofta (när hon pratar i telefon) är ”djedi” som betyder verkligen. Annars det jag hör mest man säger i Iran är ”chobi” som betyder ”är du bra” vilket menas hur ä läget. Svaret är Chobam, merci, Jag är bra tack.
   Alla säger också hela tiden ”Daste dar nakone” = Händer illa gjorde ej, som betyder tack så mycket (för besväret) vilket är det artigaste sättet att säga tack även om man kan säga merci (ej franskt r)=tack, eller cheli mamnoon=tack så mycket. Säg ”daste dar nakone” så kommer iranierna bli förvånade och älska dig och tycka att du är jätteduktig på persiska. (a uttalas kort som i apelsin).

 1. Inga trackbacks än.


åtta + 6 =