Hem > Filmer > Varning för trafiken i Iran

Varning för trafiken i Iran

Här är två klipp som jag hittat på YouTube som är bland de värsta jag sett från trafiken i Iran. Eftersom de är filmade på lite avstånd så ser det kanske lite värre ut än det ser ut när man är nere på gatan mitt ute i smeten. Konceptet att hålla avstånd är dock något som är helt okänt. Man kör med mycket små marginaler. Jag har själv inte krockat när jag kört bil men det har varit centimeter ifrån flera gånger. Exempel på att man kör med små marginaler är när jag på väg till stranden mötte en bil på en smal väg i ca 40 km/h så slog våra backspeglar i varandra.

En del västerlänningar har en överdrivet negativ bild av Iran och missuppfattningen att det är farligt att åka till Iran. Jag brukar säga att det enda som är farligt i Iran och som jag är rädd för när det gäller att åka till Iran är trafiken. När ni ser klippen nedan så förstår ni vad jag menar.


 1. oktober 6th, 2010 i 21:14 | #1

  Hej hej! Har nyligen varit i Iran. Det var min första utlandsresa. Anlände i Tabriz och åkte sen vidare med bil till Sardasht, iranska Kurdistan. Kan säga att jag behöver inte ens titta på dessa klipp, har själv sett och varit med om trafiken. Ingen följer trafikreglerna, och alla har inte ens körkort. Har själv suttit i en bil som åkte alldeles för snabbt på de smala slingriga vägarna. Otäckt egentligen när man tänker efter. Kul också att det i vissa delar av staden Sardasht står poliser utplacerade som ska kontrollera trafiken, men de står bara där som stela dockor och rör inte en min och inte ett finger.

  • Peter
   oktober 7th, 2010 i 09:36 | #2

   Grattis till din upplevelse! och tack för dina kommentarer på min blogg. Roligt med en till svensk som varit i Iran och skriver om det i sin blogg. Många svenskar tror att det är svårt eller farligt att åka till Iran. Mina föräldrar särskilt min mamma var oroliga första gången jag åkte till Iran med min fru för tre år sedan. Var inte dina föräldrar oroliga? Nu har mina föräldrar varit 2 veckor i Iran i slutet på september tillsammans med min fru, men jag var inte med. De var positivt överraskade att det var modernt och välordnat och att klädreglerna kändes inte så hårda utan många iranier hade sjalen bara för syns skull. De tyckte det var en större upplevelse än resor till andra länder där de bara varit turister. De åkte till Isfahan och Tehran med min frus syster och man och sedan upp till lilla byn utanför Lahijan i norra Iran, och fick uppleva både storstan och landet i Iran. (Både det moderna och mindre moderna Iran). Pappa var nästan lite förvånad att Tehran och Isfahan var välordnat som vilket annat land som helst.

 1. Inga trackbacks än.


åtta − = 7