Hem > Mobiler, Resa till Iran > Surfa med mobilen i Iran

Surfa med mobilen i Iran

Jag har haft problem med telefon som inte fungerat och suttit och svurit över långsamt telefonmodem för att koppla upp mig mot internet. Därför har jag åkt in till Lahijan till kompisen som ADSL med 128 kbit/s. Det kändes supersnabbt jämfört med mitt telefonmodem som mest kom upp i 40 kbit/s. Nu har jag dock hittat en bättre lösning som jag fattar inte att jag tänkte på tidigare. Lösningen heter GPRS. Det är datatrafik över mobilnätet som vi i Sverige använde innan 3G blev utbyggt och som vi kallade WAP i mobiltelefonen. Barnens kusin tipsade om att Irancell har en kampanj så att man under sommaren kan skicka en kod till irancell så kan man surfa med mobilen en dag, en vecka eller en månad till en fast kostnad. Man kan ju surfa med mobilen normalt men då kostar det mer om man surfar mycket.
Ett dygns GPRS surf med 125 Mb nedladdning kostar 1000 touman, en vecka med 600 Mb gräns för datatrafik kostar 4000 touman och en månads mobilsurf kostar 10000 touman med 2 GB gräns för datatrafik. Det kommer upp en bekräftelse när man slagit in koden för hur många Mb det gäller. I mitt fall en veckas datatrafik med gräns på 600 Mb.
Koderna för Irancell för att surfa med GPRS är:
Ett dygn: *140*3*7*1*1# OK/YES (1000 Touman)
En vecka: 140*3*7*1*2# OK/YES (5000 Touman)
En månad: 140*3*7*1*3# OK/YES (10000 Touman)
Dessa kampanjkoder finns på Irancells hemsida, http://irancell.ir/en/Layer2/?id=561,. När man slagit in koden och tryckt OK eller skicka på telefonen dras automatiskt från tankningen på kortet.

Jag använder Irancell kontantkort som fungerar utan problem för att surfa på internet med datorn.
Jag försökte länge få min Sony Ericsson Xperia X8 mobil att koppla upp sig mot internet med GPRS men utan framgång. Sedan kom jag på att jag har min gamla trotjänare Nokia N78 kvar som jag använder i Iran som min Iranmobil. Jag använder Nokian kopplad till datorn med USB sladd, (det går även med Bluetooth) och använder mobilens GPRS koppling till internet för att surfa på nätet med datorn. Det går riktigt fort jämfört med telefonmodem och är jämfört med långsamt ADSL som kompisen har inne i Lahijan. Det står i datorn att hastigheten är 460 kbit/s. När jag testade och mätte hastigheten mot internet med Bredbandskollen.se så fick jag en hastighet på 0,17 Mbit/s jämfört med kompisens ADSL på 0,21 Mbit/s. Det verkar som att hastigheten på ADSL varierar mycket och att det kan vara instabilt och koppla ner sig mycket. En släkting som hade ADSL i Teheran sa att det jag långsamt och kopplade ner sig hela tiden. Jag tror att belastningen på mobilnätets GPRS är lägre för här i Iran är det inte så vanligt med ”smartphones” som iPhone och Android mobiler som man surfar med. Det är ju inte så kul att surfa med en liten skärm utan touch som äldre mobiler har. Därför brydde jag mig inte om att använda min gamla Nokia till att surfa med och så visste jag inte om att man kunde surfa till fast kostnad. Bättre att koppla in mobilen till datorn som modem. Med Nokia går man in i Nokias program, Ovi eller Nokia PC Suite där man kan koppla upp sig till internet genom att välja anslut till internet.
Har man ingen mobil med GPRS är alternativet är att köpa ett kort med 10 eller 20 timmars internet via telefonmodem och så finns det nummer till modempooler där kostnaden för internet dras på telefonräkningen, men det är dyrare säger de.

Author: Categories: Mobiler, Resa till Iran Taggar:
  1. Inga kommentarer än.


4 − = noll