Hem > Irans historia > Se dokumentären Spelet om Iran (Iran & the west)

Se dokumentären Spelet om Iran (Iran & the west)

SVT har visat en dokumentär i Dokument utifrån spelet om Iran i tre delar som verkligen rekommenderas. Som jag såg någon på ett forum kallade den för äckligt välgjord. Det som gör den så bra är att de viktiga personerna som var inblandade, berättar om vad som hände bakom kulisserna från både makthavare i USA som i Iran.  Om du vill se den på svenska så finns den tyvärr inte kvar på Svt play, men om du söker går den att ladda ner. Annars så finns originaldokumentären som är gjord av världsmästarna på dokumentärer, BBC, på YouTube, men på engelska utan text. Här kan du läsa om dokumentären och även hitta andra dokumentärer: http://topdocumentaryfilms.com/iran-and-the-west/

Imam Khomeini – The Man Who Changed The World | Iran & The West [Part 1/3]

Förre amerikanske presidenten Jimmy Carter talar på tv för första gången om den episod som mer än någon annan, ledde amerikanska väljare att rösta bort honom som president. Irans ockupation av den amerikanska ambassaden i Teheran och gisslantagande av dess personal i 444 dagar tog mer och mer av Carters tid och energi. Hans sista dagar i ämbetet dominerades av desperata försök att säkra frigivningen av ambassadens gisslan. De personer som satt i Vita huset med honom berättar hur man gjorde planer för hur man kunde rädda gisslan, hur man förhandlade deras frisläppande och hur man skulle klara sig från katastrofen, berättar sin del i berättelsen.

Andra personer i dokumentären inkluderar förre vicepresident Walter Mondale, tidigare biträdande utrikesminister Warren Christopher och tidigare nationella säkerhetsrådgivare Zbigniew Brzezinski. Den andra sidan av historien det vill säga från Iranska sidan, berättas av toppstyret i Iran: Ayatollah Khomeinis nära rådgivare, storayatollan Montazeri, hans första utrikesminister, Ebrahim Yazdi, hans förhandlare med USA, Sadeq Tabatabai, och grundaren av Irans revolutions garde, Mohsen Rafiqdoust.

Iran: The ‘Pariah State’ | Iran & The West [Part 2/3]

I del 2 berättas historien av två tidigare presidenter i Iran, Hashemi Rafsanjani och Mohammad Khatami, med två grundarna av Irans revolutionära gardet, och av ledande västerlänningar bl.a. statssekreterare George Shultz, Warren Christopher och Madeleine Albright.

Nuclear Confrontation | Iran & The West [Part 3/3]

I del 3 av denna milstolpe bland dokumentärserier från Norma Percy och teamet som gjorde flerfaldigt prisbelönta dokumentärerna The Death of Yugoslavia samt Elusive Peace:  Israel and the Arabs, medverkar Irans president Khatami för att berätta historien från insidan om västs fortsatta nukleära konfrontation med Iran. Filmen visar också ett sällsynt ögonblick då de arbetade tillsammans.
US State Department insiders berättar hur, efter 9 / 11, spelade Iran en nyckelroll i att hjälpa USA att störta talibanerna i Afghanistan – men kort därefter kallar president Bush Iran för en av ”ondskans axelmakter”. Jack Straw, dåvarande brittisk utrikesminister och dåvarande Iranska presidenten Khatami beskriver hur Iran erbjud sig att hjälpa USA och dess allierade i deras krig mot Saddam Hussein – hjälp som med tanke på Irans mäktiga kontakter i Irak och västs efterföljande svårigheter där, skulle ha kunnat ha haft en avgörande betydelse.
Jack Straw, hans efterträdare Margaret Beckett, och Joschka Fischer Tyskland beskriver hur de kämpat för att hitta en kompromiss mellan Iran och president Bushs hårdföra linje mot Irans nukleära program. John Sawers, som är Englands man i FN, avslöjar en extra hemlig överenskommelse som Iran föreslog några år senare.


 1. Jihad Jan
  oktober 5th, 2010 i 19:46 | #1

  Hade jag varit författare så hade jag
  skrivit en bok om hur Reagan skickade
  Khomeini till Iran för att bli
  president i USA.
  Hade blivit en bra film också.
  Fiction.

 2. oktober 7th, 2010 i 10:37 | #2

  Sv: Ja se där. Ibland verkar det krävas att människor ser sanningen med egna ögon för att ändra uppfattning. Vet inte till 100 % om mina föräldrar var oroliga, de sa ingenting direkt. Men min mamma var nog det i alla fall. Hade ju länge pratat om att åka och man märkte att hon inte ville att jag skulle åka dit. Men sen när jag bokat biljetter sa hon inget, hehe. Ja, det med klädreglerna och sjalarna var ju inte så som man trodde. Man visar ju ändå halva håret trots att man har sjal. Det var inte många som bar sjalen ”korrekt”. Jag kommer säkert att åka dit igen. Sen får vi se om jag åker ensam igen eller om det blir under andra omständigheter. Bara en sån sak borde väl få folk att fatta att det inte är någon fara att åka dit. Att åka till Iran som ensam tjej menar jag och inte ens vara gift med sin pojkvän som befinner sig där. Synd att det finns så många missuppfattningar. Även jag hade missuppfattat vissa saker, som man sen fick reda på när man väl var där. Bilder ja, de kommer troligtvis på bloggen på måndag när jag hämtat ut dem :)

 1. Inga trackbacks än.


2 + ett =