Hem > Uncategorized > Så styrs Iran

Så styrs Iran

Det är inte så lätt att förstå hur Iran styrs och deras typ av demokrati fungerar. Jag hittade en bild (som säger mer än tusen ord) som gör det enklare att få en överblick av hur Iran styrs. Det är lätt att blanda ihop de olika funktionerna. Jag har tidigare trott att det är väktarrådet som utser den högste ledaren när det är den högste ledaren som istället utser väktarrådet som godkänner expertrådet som är de som utser högste ledaren för närvarande Ayatolla Ali Khamenei. Intressant som jag inte sett tidigare förstått är att väktarrådet består av hälften mullor och hälften jurister. Jag har trott att det endast var mullor som ingick i väktarrådet. Eftersom nuvarande högste ledaren inte verkar intresserad av reformer så blir det intressant att se vad som kommer efter honom.

Som synes så är det den högste ledaren som har i stort sett all makt och presidenten för närvarande Mahmoud Ahmadinejad, är en bifigur med begränsad makt.

Så styrs Iran

Så styrs Iran


 1. Nina
  maj 6th, 2010 i 15:44 | #1

  Hej!

  Jag har kikat runt lite på din blogg nu, ska definitivt läsa mer vid tillfälle. Kan du eller din fru rekommendera hur man får tag i passande kläder i Sverige. Jag ska följa med min iranske pojkvän hem i sommar och är helnojig för klädseln. Enda alternativet jag kommit på är Indiska, men det var allt svårt att hitta plagg som inte var genomskinliga. Eftersom det är mitt i sommaren och jag är en överkänslig svenska van vid kyla måste jag ju ha svala täckande plagg.

  • Peter
   maj 8th, 2010 i 18:07 | #2

   Hej!
   Kvinnorna i Iran brukar ha Manteau som är en lång kappa över kläderna (byxor och t-shirt) men min fru brukar ha en långärmad klänning istället över som är lättare att hitta i Sverige. Problemet är att det måste vara långärmat som kan vara lite svårt att hitta om det inte är tjocka vinterkläder. Ärmarna behöver dock bara gå ner över armbågen och inte ända ner till handleden. Var inte orolig. Iranier har mer överseende med utlänningar som inte är vana med och känner till klädreglerna. Om du har svårt att hitta kläder med långa ärmar kan du försöka i second hand affärer där min fru hittat en del klänningar med långa ärmar. Du kan ju köpa kläder sedan i Iran, men en liten varning för att kvaliten på kläder och tyger är ofta mycket dålig (de krymper och missfärgas). Märkeskläder är oftast kopior av sämre kvalitet. Vi brukar ha med T-shirts och andra kläder som presenter till släktingar vilket är uppskattat särskilt om det är tryck så det syns att de är utländska för det är status.
   Jag börjar sväva ut så jag tar och skriver ett inlägg om kläder snart istället på bloggen.

 2. juni 30th, 2010 i 22:02 | #3

  Fasiken vad synd och obegåvat av dig att kalla det iranska regimstyret för en demokrati. Pinsamt.

  • Peter
   juli 3rd, 2010 i 17:41 | #4

   @Ferferi in Paris:
   Läs vad jag skriver och vad jag länkar till. Du gör dig till åtlöje. (Har du hört talas om ironi). Det finns inte bara svart och vitt, diktatur och demokrati. Om du klickar på länken ser du att Iran hamnar långt ner på listan mot slutet, men det finns några länder som kommer efter. Sverige rankas 1:a i demokratiindexet och USA på 18:e plats. Tror du att jag menar att Iran är lika demokratiskt som Sverige? Alla länder i världen kallar sig demokratier utom Saudi Arabien och Nordkorea. Iran kallar sig demokratiskt och det är det jag hänvisar till. Hade du blivit nöjd om jag satt demokrati inom citattecken? Jag skriver i inlägget att det är en person som har all makt och du säger att jag kallar Iran för demokrati. Vad är det som jag skriver som är felaktigt? Jag misstänker att du som en andra generationens iranier som bor i Paris är starkt påverkad av en den politiska organisation som har sin ledare och säte i Paris som är mycket svartvitt i sitt tänkande och var tidigare terroriststämplat. Det kanske förklarar varför du är så hätsk och hatisk mot mig. Det vore synd för dig om du blev utnyttjad av och insyltad i denna politiska sekt som arbetar som Scientologerna med en massa till synes oskyldiga frontorganisatinoner som drar in pengar och värvar medlemmar. Du vill väl inte vara en nyttig idiot utan du vill väl tänka själv?

 1. Inga trackbacks än.


+ 5 = tretton