Hem > Bilder från Iran, Mobiler, Resa till Iran > Så skaffar du SIM kort och ringer med mobilen med kontantkort i Iran

Så skaffar du SIM kort och ringer med mobilen med kontantkort i Iran

Jag fick en fråga från en läsare på bloggen ”Är det lätt att köpa sim-kort och vet du vad de kostar? Jag har fått tipset att köpa en skitmobil här i Sverige och sen fixa Simkortet när jag väl är nere. Mvh Jennie”.
Det var en bra fråga som kräver ett mer utförligt svar än jag får plats med i ett svar till en kommentar. Jag börjar vänja mig så mycket vid att åka till Iran (efter fyra resor) så jag är inte nybörjare längre och ser inte längre lika tydligt vad som är svårt för nybörjaren med att åka till Iran, därför uppskattar jag att få frågor från nybörjare, (oftast svenska) om hur det är att åka till Iran. Innan första resan visste jag nästan ingenting om hur det var att åka till Iran.

Ett SIM kort för MTN Irancell kostar ca motsvarande 50 kr och man kan tanka för ca 20 kr. Ett SIM kort för TCI kostar ungefär det samma. Jag har tänkt att jag skulle skriva ett inlägg om detta tidigare och förberett i somras när jag köpte ett SIM kort från Irancell så tog jag lite bilder som jag nu lägger upp här nedan som visar hur det fungerar med Irancell som tidigare var det billigaste kontantkortet i Iran. Numera är statliga TCI ungefär lika dyrt att köpa men med mycket bättre täckning så jag rekommenderar det före Irancell som ofta inte går att ringa med fast man är inne i stan där man tycker det borde fungera.

Det går bra att ringa till Sverige med Irancell men det är rätt dyrt, men eftersom det är kontantkort så kommer ingen otrevlig överraskning i efterhand, men du får prata snabbt. Oftare är det svårare att ringa till och från Iran på fasta telefoner, men det fungerar oftare från mobil till Sverige eller till mobil i Iran från Sverige. Min misstanke är att man vill begränsa den fasta teletrafiken utomlands från Iran eftersom de flesta använder telefonmodem hemifrån för att koppla upp sig mot internet, och man vill troligen därför förhindra och försvåra att man ringer upp modempooler utomlands med sin fasta telefonanslutning och få ofiltrerad tillgång till Internet. Från vårat hus utanför Lahijan kan vi ofta inte ringa till Sverige med den fasta telefonen, men det kan också delvis bero på dåliga telefonledningar på landet.

Det är ganska lätt att köpa kontantkort till mobilen. Återförsäljare för kontantkort finns det ganska många men det är speciella affärer som är återförsäljare och inte i vanliga affärer eller kiosker. För att ladda på simkortet kan man dock att köpa i vanliga affärer och kiosker. (Säg bara Irancell Charge, så förstår de att du vill köpa påladdning för kontantkort från Irancell. De kanske svarar ”Chande” som betyder hur mycket) I Iran måste man legitimera sig med pass som utlänning eller med ID kort som iranier när man köper ett kontantkort. Svenskt SIM kort funkar i Iran men ha inte en mobil med abonnemang med för det kan bli dyrt. Vill du ha ett svenskt SIM kort ta med ett kontantkort. Jag brukar ha en gammal mobil med iranskt sim kort och en mobil med svenskt sim kort. Senast ringde min Pappa när jag var i Dizin till min mobil med svenskt Comviq kontantkort för att höra att jag kommit fram. Första gången jag kom till Iran skickade jag SMS med min mobil med svenskt comviq kontant till Sverige. Jag har försökt senare att skicka SMS till sverige med svenskt sim kort men det var svårt att få det att fungera för mig.

Irancell som jag har tidigare varit billigast men med mycket sämre täckning. Det svåra är inte att köpa SIM kort utan att ladda SIM kortet med pengar var krångligare pga dåliga instruktioner som inte alltid fanns på engelska.

På bilderna ser ni att det står MTN som är en Sydafrikansk mobiloperatör. Här finns instruktioner från Irancells hemsida hur man gör. Viktigt är att registrera vilket man gör hos återförsäljaren genom att man legitimerar sig och att sedan aktivera SIM kortet innan det börjar fungera. Det kan även ta ett litet tag i värsta fall en dag innan SIM kortet är aktivt efter man aktiverat det. Aktivera gör man genom som det står i instruktionshäftet ”…..dial *140*1# [YES/OK] to initialise your account.” Detta är lätt att glömma bort.

Alternativet till MTN Irancell är Iranska motsvarigheten till Telia, det statliga TCI som har mobiloperatören MCI. TCI/MCI har tidigare varit mycket dyrare än MTN Irancell men har betydligt bättre täckning. För några år sedan kostade ett kontantkort för TCI ca 350 kr, men nu har de sänkt priset kraftigt så det kostar ungefär som ett MTN Irancell dvs. ca 50 kr. Är det viktigt att du ska kunna ringa oavsett var du är så väljer du TCI/MCI. (Du kan se i mobilen både IR-TCI och IR-MCI som det nät du använder, men vanligast är att det står IR-TCI.)

Jag tror inte det finns 3G i Iran så man får använda GPRS att surfa på internet med mobilen det som vi kallade Wappa, (WAP). Det går långsamt men är inte så farligt dyrt ändå. Mobilt bredband har man knappt hört talas om i Iran. Jag läste om att det var ett företag som hade fått kontrakt på att bygga ett 3G nät i Iran, men det kommer nog främst att ske i större städer eftersom Iran är ett mycket stort land. Irans yta är 1 648 888 kvadratkilometer vilket motsvarar tre och en halv gånger Sveriges yta och här tog det ett par år att bygga ut 3G täckning. Dessutom är 70 % av Irans yta berg så det kräver ännu fler mobilmaster för att få täckning för 3G.

Byt språk med *140*2# YES/OK

Jag byter språk för simkortet till engelska

Instruktioner för att ladda på kontantkortet på persiska

*140*1# YES/OK för att aktivera kortet

För att ladda kontantkortet *140*4 12 siffrig säkerhetskod # YES/OK eller *140* 12 siffrig kod # YES/OK

SIM kortet stängs av om det inte används under 90 dagar

Jag behövde välja språk igen

Kolla saldo *140*1#


 1. Rafsanjanne
  juni 11th, 2011 i 16:12 | #1

  För snart två år sedan använde jag min svenska (Tele2) mobil när jag
  hade landat i Teheran. Jag ringde efter min kompis, stor flygplats.
  Det tog mindre än en minut, jag visste inte vad det skulle kosta.
  Sen när jag kom hem fick jag räkningen, 1,50/minut. Kan ha ändrats.
  Men SMS fungerar inte, varken med svenskt eller iranskt abonnemang.
  Man kunde tro att någon censurerar…

 2. juni 13th, 2011 i 11:22 | #2

  Ohhh Tack!!
  Jag har alltid problem med Irancell men va skönt att du har lagt upp en lathund!
  Tack
  Rafsanjanee
  jag kan skicka sms till Iran om jag skickar sms med min telenor abonnemang men misslyckas med comviq!
  och jag får sms om mina vänner skickar från hamrah aval abonnemang men dem misslyckas med irancell men min kompis får sms från irancell
  vet inte hur det funkar

 3. Pernilla
  augusti 3rd, 2011 i 10:36 | #3

  Tack för info. Jag har en pojkvän som är i Iran just nu och jag har inte fått några SMS sen han bilade in i Iran. Nu börjar jag förstå varför, han har bara svensk mobil… Känner mig lite lugnare nu i alla fall.

  • Peter
   augusti 4th, 2011 i 02:41 | #4

   @Pernilla
   Om det går att skicka SMS till sverige med svenskt sim kort beror på var man är och vilken operatör man har. Mitt Comviq kontant går att skicka SMS med i Teheran men ej i norra Iran. Säg till din pojkvän att skaffa ett iranskt kontantkort om han är en längre period i Iran. Kostar ca 80 öre att skicka sms till Sverige och han kan surfa på nätet med GPRS med mobilen och kolla mejl m.m. Det kommer ett inlägg om att surfa med mobilen i Iran snart.


+ fem = 10