Hem > Bilder från Iran > Reklam i Iran som förvånade mig

Reklam i Iran som förvånade mig

Den här bilden tog jag vid utgången till den affär som vi brukar handla i när vi åker in till Lahijan och storhandlar. Det är reklam för filmen An unfinished life, med Jennifer Lopez på bilden. Jag måste säga att jag blev lite förvånad när jag såg den. Det står ju både på persiska (tror jag) och engelska på affischen så den nog godkänd. Att hon visar håret är inte så konstigt (eftersom hon inte är muslim) för det finns utländska filmer på tv där kvinnor visar håret, men att hon har en kortärmad t-shirt förvånar mig lite mer. Dock så får iranska kvinnor inte visa håret på TV, bara utländska icke muslimska kvinnor. I reklamfilmer för schampo får inte kvinnohår visas. Jag såg inte att de hade filmen i affären, men de hade ett par Iranska filmer.

Lägg även märke till att till vänster om affischen så står mjölk i gröna och röda paket alldeles innanför ingången (mjölken är steriliserad och håller en månad så den behöver inte stå i kylskåp oöppnad). De har inte lärt sig att vara lika ”effektiva” som i Sverige där alla affärer ställer mjölken så långt i från ingången som möjligt så man ska gå genom hela affären om man bara ska köpa ett paket mjölk och plocka på sig mer varor man ser på vägen. Dessa amerikanska sätt att få oss att handla mer har man ännu inte apat efter som vi i Sverige gjort tack o lov. Det är roligt att upptäcka sådana här små detaljer som skiljer Sverige från Iran och att allt är inte bättre i Sverige.

Affisch för An unfinished life, med Jennifer Lopez i mataffär i Iran


 1. oktober 6th, 2010 i 21:23 | #1

  Det lustiga är ju att kvinnor från Iran inte får visa håret i TV, men samtidigt visar de lättklädda musikvideos där alla visar både håret, bara ben och bara magar och urringat, oavsett varifrån kvinnorna kommer.

  • Peter
   oktober 7th, 2010 i 09:49 | #2

   Jag såg inga lättklädda musikvideos på Iransk tv när jag var där så jag tror att detta var säkert någon satellit kanal du såg som sänder på persiska från europa och från usa eftersom väldigt många i Iran inte bryr sig om att det är förbjudet att ha parabol och se ”omoraliska” satellit kanaler. Om det inte var en satellitkanal så är det en sensation. Den populäraste musikvideokanal som sänder persiska musikvideos över satellit är PMC – http://www.pmc.tv/. Den sänder från satelliten hotbird där det finns ganska många kanaler på persiska. Unga i Iran tittar inte på de inhemska tv-kanalerna för de tycker de är så tråkiga.

 1. Inga trackbacks än.


2 − = noll