Hem > Iransk kultur, persisk mat > Persisk matkultur

Persisk matkultur

Jag har ätit en hel del persisk (Iransk) mat genom åren men det enda jag saknar i det persiska köket är lite starkare kryddning. Persisk mat är mycket färgstark, kryddrik men inte med starka kryddor och den är fruktig. Tack vare förkärleken till baljväxter, grönsaker, örter, rotfrukter och spannmål är den också mycket vacker och hälsosam men även prisvärd och lättlagad. I Iran lagar man inte mat utan grönsaker, även om kött även är viktigt i det persiska köket, men kött är mycket dyrt i Iran, dyrare eller lika dyrt som i Sverige. Tex. är kyckling mycket dyrare än i Sverige, ungefär dubbelt så dyrt.

Framdukning av mat i Iran

Framdukning av mat i Iran

Minst 2-3 olika sorters grönsaker brukar ingå i en och samma maträtt när man lagar mat i Iran.  Det som skiljer den persiska maten från annan mat från mellanöstern är den harmoniska balansen mellan sött och surt genom att man använder frukt och grönsaker i maträtterna och blandar dessa med kött. Man använder tex torkad lime i vissa maträtter för att få syrlighet. Andra saker som är typiskt för persisk matkultur är den stora gästfriheten, givmildheten och den överdådiga framdukningen av mat. Det ska bli ordentligt med mat kvar på serveringsfaten, annars är det djupt skamligt för värdinnan. Det är vanligt att man har gäster hemma inte bara under veckosluten utan även på vardagar. Man säger att ”Maten smakar inget om man äter den ensam” och ”Ju gästvänligare och generösare man är, desto mer prisad blir man av Herren, ty gen gäst är Guds gåva”.

Frukt

Det finns nog ingen annanstans än i Iran och övriga Mellanöstern som man äter så mycket frukt. När man bjuder hem folk serverar man frukt både som förrätt och som efterrätt. Frukten man bjuder på brukar vara saftiga och söta sorter som olika melonsorter, vindruvor, granatäpplen, fikon, persimonfrukter, dadlar och bananer. Lika vanligt som att man i västerlandet bjuder på kaffe när man får gäster, är det att att man i Iran ställer fram och bjuder på frukt när man får gäster. Ofta i flera omgångar med olika fruktsorter.

Frukten serveras och äts på lite annat sätt än man är van vid. Man tar inte ett äpple och tar en tugga av det, det ses som mycket udda beteende. Istället dukar man fram tjusiga assietter, fruktgaffel och fruktkniv till gästerna. Frukten delar man med fruktkniven och så äter man frukten med gaffel. Meloner delas upp i köket innan det ställs fram till gästerna att äta med gaffel.

Kryddor

De mest använda kryddorna är saffran, koriander, ingefära, kummin, spiskummin, gurkmeja, kanel, kademumma, muskot, körvel och lagerblad. I Iran gör man ofta sin egen kryddblandning genom att mala många olika kryddor till en kryddmix istället för att ha massvis med burkar. Örter uppfattas och används som grönsaker snarare än som kryddor. Örter dukas fram till nästan alla måltider där man oftast får en egen assiett med örter istället för en salladstallrik. På örttallriken finns gräslök, mynta, koriander, basilika, timjan och kanske rädisa, salladslök. Denna örttallrik äts även som mellanmål tillsammans med sesambröd, valnötter, fetaost och gurka. Örter används även i sandwichbröden på de många sandwichrestaurangerna i Iran.

Konsten att truga (tarof)

Trugandet är en djupt rotad tradition och del av den iranska kulturen som man benämner tarof. Iranier är otroligt artiga och att tacka och ta emot efter enbart ett par truganden anses som mycket ofint, för man vill med att tacka nej visa att man inte kommit dit i syfte att äta eller sko sig på värden samt att man inte tar värdens gästfrihet och generositet för given. I Iran ser man gäster som en gåva och välsignelse och behandlas därefter även om gästen kommit helt oanmäld. Man bjuder på det bästa man har och gästen får sitta i det finaste rummet och på den bekvämaste platsen.  Värden bör behandla gästen som att den hedrar honom med sitt besök, och det är här trugandet kommer in, för värden bör göra sitt yttersta för att gästen ska känna sig välkommen och trivas. Värden trugar och bjuder på  saker och ting, lägger mer mat på gästens tallrik, till och med skalar frukt och bjuder på upprepade gånger. Allt för att gästen ska känna att värdens trugning är helhjärtad och inte falska ord. Trugcermonin fortsätter tills värden är helt övertygad om att gästen är proppmätt och helt belåten. Gästen i sin tur markerar att han är mätt och nöjd genom att lämna lite mat kvar på tallriken för att visa att han inte orkar mer och är helt mätt. Detta är vanligt även i andra länder i asien att man lämnar kvar lite mat på tallriken för att visa att man är mätt och det är ofint att rensa helt rent på tallriken i vissa kulturer. Så om ni åker till Iran var beredda på att om ni äter upp maten på tallriken så blir du trugad eller så lägger man upp mer mat på din tallrik eftersom du visar att du inte är mätt genom att tallriken är tom.

Ingen förrätt och efterrätt i Iran

I Iran äter man oftast inte förrätt och efterrätt som man gör i väst, men istället för efterrätt efter måltiden serveras ofta frukt och te. I Iran och många andra orientaliska länder, dukar man istället fram alla maträtter på en gång som ett frikostigt uppdukat buffébord där all mat står i mitten och gästerna sitter runt omkring.

Servering av mat i Iran

Servering av mat i Iran

Flera fat eller skålar av samma rätt brukar spridas över bordet så kan man välja vilka rätter man vill äta och i vilken ordning. Att som är vanligt i Sverige servera gästerna en omgång mat och tala om att det finns mer att hämta i köket om gästerna önskar, uppfattas av många ickesvenskar bara som snålt och småaktigt. I Iran tar man fram och serverar all mat man lagat på en gång, vilket jag också tycker är trevligare. Då får ögat sitt med dignande överdådiga fat som gör att ögat får sitt och man får mer aptit. Därför lagar man också alltid för mycket mat i Iran för att det ska se trevligare ut och det är otroligt pinsamt om maten tar slut och bara inte får hända. Blir det mat över vilket det alltid blir, så kan den ätas upp av barnen senare. Dessa överflödiga matbord handlar inte om slöseri utan om att visa generositet och välstånd.

 1. Erik
  oktober 12th, 2009 i 13:45 | #1

  Mycket intressant blogg!

  Hoppas du fortsätter att skriva. Skulle vara intressant att läsa lite om ”nöjes” kulturen (i den mån den finns), hur är det att gå på restaurang i Iran? Hur är det med caféer och sånt?

 2. admin
  oktober 12th, 2009 i 14:03 | #2

  Hej Erik, tack för berömmet.
  Jag skrev lite kort i mitt första inlägg på bloggen om ”nöjes” kulturen i Iran. Det är främst privata fester i hemmet man roar sig och bröllop. Jag har inte så mycket att skriva om nöjeskulturen men eftersom du efterfrågar det ska jag skriva ett inlägg om det jag vet och inte vet. Jag har inte varit så mycket i Teheran och där antar jag att det finns lite mer nöjes kultur. Annars är det där jag varit (norra Iran) rätt så lite caféer och restauranger. Vi har heller inte hunnit gå på restaurang för vi har blivit hembjudna på middag oftast.
  Andra saker som ligger på listan som jag kommer att skriva om är att köra bil i Iran och trafiken, åka med barn till Iran, Internet i Iran, Affärer och shopping i Iran, olika drycker, mer om mat vilket är populärt och lägga in lite recept. Jag har mycket att skriva men tyvärr för lite tid för att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle vilja.

 3. ali
  april 18th, 2010 i 09:06 | #3

  hej.vet du om att man kör bil från göteborg till islambad pakistan.vilken väg man ta från göteborg.enkel och snabb och economi.mvh tack

  • Peter
   april 19th, 2010 i 16:10 | #4

   Jag har faktiskt ingen aning om det. Jag skulle gissa att det är bäst att köra via Turkiet och Iran, men man måste ha speciella tillstånd och papper på att ta in en bil i Iran för de har 100% tull på bilimport. Här https://www.flashback.org/t1061178 står det att det kostar 5000 kr att föra in bilen i Iran och en kontantdeposition på 40000 kr.
   Man behöver ett carnet de passage som man får från motormännen. Så det är inte så lätt att ta sig genom tullen med en bil till Iran. En jag hörde om tog sin bil från Frankrike och betalade inte depositionen och får inte använda bilen i Iran därför utan den måste stå avställd i garaget.

 4. oktober 9th, 2010 i 15:58 | #5

  Kom in till vår forum och diskutera dina resor och matupplevelse.

  http://exil.komala.se

  Markus

 5. din mamma
  september 7th, 2015 i 10:51 | #6

  Din sida suger kuk

 1. september 25th, 2009 i 17:39 | #1


sex × = 48