Hem > Resa till Iran > Orden räcker inte till……

Orden räcker inte till……

Efter terrordåden i Oslo som de flesta förutsatte var utförda av en muslimsk, konservativ, fundamentalistisk terrorist men det istället var en kristen, konservativ, fundamentalistisk terrorist har jag inte känt så stor motivation och mening att skriva på bloggen.
Jag såg på Aljazeera att Sanum Ghafor startat ett Twitterflöde med hashtag #BlameTheMuslims eftersom så fort det händer något terrordåd så skyller man alltid på muslimer och detta är inte första gången. Jag har följt utvecklingen i Norge främst genom Aljazeera och BBC World news som jag tar in via parabol. Jag läser även Expressen, men har stängt av bildvisningen för att sidorna laddas för långsamt. Aftonbladet är dock blockerat i Iran så den kan jag inte läsa utan att gå runt internetfiltret vilket jag lärt mig här i Iran hur man gör och vad som fungerar.
För mig är det svårt att förstå den stora rädsla som finns för muslimer i västvärlden. Det är inte bara sverigedemokrater och kristna terrorister som har fördomar mot och är rädda för muslimer utan det är allmänt utbrett. Främlingsfientlighet, diskriminering och islamofobi är ett större problem än svenskar vill erkänna och gärna blundar för eftersom de själva inte ser hur utbrett det är eftersom de själva inte blir drabbade. Eftersom jag är gift med en kvinna från Iran så har jag sett hur fördomar och diskriminering drabbar invandrare, och då särskilt från muslimska länder, men även jag har själv känt mig diskriminerad på grund av min utländska fru. Man blir ibland förvånad över hur fördomsfulla och okunniga många svenskar är och att det är så utbrett med främlingsrädsla. Att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen är inte sjukdomen hos demokratin utan symptomet på att det finns stora problem med fördomar, främlingsfientlighet och islamofobi i Sverige.
Även om bloggen inte handlar om politik eller religion och jag försöker undvika att skriva om det så känner jag att jag måste få skriva av mig. Jag läste en bra artikel av Unni Drougge på Expressen http://m.expressen.se/nyheter/1.2509224 om att man i och med att det var en kristen norrman så kallar man honom inte längre för terrorist och man försöker förstå honom och hitta förklaringar hos individen och inte att det är hans religion som gjort honom hatisk. När det gäller muslimska terrorister så verkar man tycka att det är mer naturligt för muslimer att begå terrordåd eftersom man undermedvetet tänker att muslimer är en annan sorts människor och att det ligger i deras natur och i deras religion att utföra terrordåd. Tyvärr är det så vanligt att dela upp världen i vi och dom på alla nivåer och i alla sammanhang. Tänk bara på vilka motsättningar det finns mellan anhängare till olika fotbollslag som hatar varandra och ”krigar” mot varandra. Visst vore det enklare om det bara fanns ett fotbollslag i världen, en religion, ett land, ett språk, en maträtt, ett sätt att tänka, en sorts kläder, en frisyr, ett kön, en sorts bil…..men skulle vi vilja leva i en sådan värld?

Author: Categories: Resa till Iran Taggar:
  1. Sep
    juli 27th, 2011 i 21:11 | #1

    Väldigt bra skrivet! Lite kul var det också för just idag, medans jag väntade på spårvagnen, tänkte jag på det här med främlingsfientligheten som finns i Sverige. (Jag är iranier) Innan jag kom till Sverige, tänkte jag aldrig i dem banorna, att det finns dem(svenskar) och vi (utlänningar), att vi är mindre värda än dem, att vi blir mindre respekterade osv.
    Men nu efter snart 9 år har jag på nåt sätt blivit övertalat om att det faktiskt är så, att jag är mindre värd och jag att blir diskriminerad och jag har accepterat det, hur fel och fegt än det nu låter så har det blivit så. Det känns som att samhället har lyckats hjärntvätta mig i frågan!


sju × = 14