Hem > Irans historia, Iransk kultur > Länktips för att läsa om Iran och boktips: Irans dubbla ansikte

Länktips för att läsa om Iran och boktips: Irans dubbla ansikte

På den här bloggen, Jaam Blogg, som verkar nedlagd finns det lite kul läsning för den som vill lära sig lite mer om Iran. Jag tror att det är en iranier som bor i Sverige som skrev där under 2007. Synd att han/hon slutade skriva. Speciellt det som bloggaren skriver under Rädda Tehran är kul och träffande: ” Jag hånar ständigt den typiskt svenska bilden av Iran , och det gör jag rätt i! Svensk media gör sig själv till ett åtlöje när de framställer Iran på det sätt som de gör.   Iran är ett helvete och ett paradis , båda sidorna måste visas , och de måste visas på rätt sätt!    Iran är ett värre helvete än det svenskarna känner till , Iran är ett mycket bättre land att leva i än vad svenskarna tror! Hur man än vänder och vrider på det så är den svenska bilden av Iran helt ute och cyklar.”

Lite längre ner fortsätter bloggaren: ”Tehran är utan tvekan världens mest akademiska stad,  med tanke på att landet årligen har en brain drain (export av akademiker) på upp mot 250 tusen personer (till Europa och USA)  och med tanke på att de flesta studenter håller till i huvudstaden så kan man ju tänka sig hur mycket Universitetslivet betyder för Tehran. Årligen flyttar  halva Göteborgs befolkning i akademiker från Iran till väst för att arbeta/studera i västerländska universitet,  det är mer än samma siffra för Indien eller Kina.”

Boktips: Irans dubbla ansikte

Vill du läsa ännu mer om Iran så finns boken ”Irans dubbla ansikte” av Hooman Majd. Här finns en recension i DN. Ur recensionen: ”Bokförlaget Ordfront sticker ut hakan ordentligt när man nu publicerar en ”Irankramare” som även bör kunna irritera Sveriges nästan 100 000-hövdade befolkning av iranskt ursprung, plus åtskilliga idealistiska och välmenande folkpartister och SSU:are. ”…….”Just denna kollektiva nationalstolthet förklarar enligt Hooman Majd mycket av Irans enligt vår västerländska uppfattning märkliga beteenden. Självklart, och egentligen mest lättbegripligt, den så omtvistade satsningen på ett inhemskt kärnteknikprogram.

Varför skulle det stora Iran, som under första halvan av 1900-talet bestals på sina oljerikedomar av kolonialmakten Storbritannien, nu också förmenas att utveckla samma slags kärnkraft som så många andra länder tar för givet? Kärnvapen, då? Ja, ayatollorna hävdar ju med en mun att Iran inte har några ambitioner i den riktningen och att kärnvapen för övrigt är oförenligt med islam.

Men man kan ju fundera en sväng till. Varför kan aggressiva grannländer som Pakistan, Indien, Ryssland och Israel tillåtas ha kärnvapen men inte Iran som inte uppvisat någon öppen aggression mot andra på tre hundra år?”

Länkar:

En lite mer kritisk recension från Expressen.

Ordfront förlag

Recension i GP

Boksidan

Priser på Irans dubbla ansikte på Prisjakt.nu

 1. november 25th, 2010 i 10:04 | #1

  Stort Tack!
  Jag som åker till Iran ofta och har kontakt med mina vänner där dagligen vet att det finns problem men samtidigt det finns väl problem överallt.

  Jag brukar säga ”om man väger problemen i Iran och i Sverige så skulle de väga nästan lika mycket på en vågskål men endast deras utseende ser olik ut, det enda val vi har är hur vilka problem har vi lättare och hantera” Vi lever under samma himmel och denna himmel är lik överallt.

  Gällande det där med brain drain, en del tror att de flyr för att de vill inte bo där, visst en del gör men de flesta flyttar därifrån eftersom det inte finns jobb för dem. I iran kan man antingen studera statligt eller privat, de flesta studerar privat och det är de som flyttar ut eftersom pluggar man statligt så får man bättre utbildning och nästan allt är grattis och högre kvalitet. Många av de som pluggar statligt har jobb innan dem har tagit examen.
  Tillägg är att jag själv ska ner och jobba ett tag för i Iran på grund av det utbildning som jag har och där det är brist i Iran
  förresten jag har en riktig trevlig länk för dig :) men den får jag skicka till dig när jag är hemma

 2. november 25th, 2010 i 20:29 | #2

  Är väldigt nyfiken på att läsa den där boken faktiskt. Får se om man ska köpa den eller inte. I annat fall är det ett bra tips för inköp för biblioteket :)

 3. Peter
  november 25th, 2010 i 21:26 | #3

  Är också sugen på att läsa den men alla ex var utlånade på biblioteket, så jag fick reservera den. Min mamma har läst den och hon tyckte det var ibland lite svårt att hänga med olika namn på ledare och politiker som hon inte kände till, men annars var den intressant. Det är kanske inte en ”nybörjarbok” för den som inte vet nåt om Iran utan en fortsättningskurs för den som har grunderna i ”Irankunskap”. Får se om jag hänger med, vilket jag tror. Har börjat läsa en annan mycket intressant bok om Iran som jag kommer lägga upp en recension av lite senare när jag läst färdigt den.

 4. Linnea
  december 5th, 2010 i 12:23 | #4

  Spännande blogg! Tror inte jag får tag i den boken här i Iran förstås, men ser fram emot att läsa den när jag kommer hem! :)

  Jag bloggar förresten också om Iran (bland annat): http://fardknapp.wordpress.com

  Mvh Linnea

  • Peter
   december 5th, 2010 i 11:42 | #5

   Tack Linnea!
   Nej på svenska finns den nog inte i Iran, men den kan finnas på engelska. Originaltiteln är: The Ayatollah Begs to Differ.
   Han skriver i boken att böcker är inte så mycket censurerat som man kan tro. Till exempel har han sett Hillary Clintons bok översatt till persiska i bokhandlar om än inte i skyltfönstret.
   Jag har precis läst färdigt boken och ska skriva om mina intryck och ge några exempel från boken i en recension.
   Bra blogg du har. Du är bra på att skriva!


fyra × = 8