Hem > Mobiler, Resa till Iran > Ladda ner Android appar i Iran

Ladda ner Android appar i Iran

När du är i Iran så kan du inte ladda ner appar från Google Play store  (fd. Android Market) eller Apple App store pga. sanktioner mot Iran. Det finns dock ett Iranskt alternativ som fungerar på samma sätt för att ladda ner appar till din Android mobil. Det heter Bazaar, på adressen http://cafebazaar.ir . Appen för Bazaar kan du ladda ner här. Ladda ner: Apk för Bazaar.

Använd en streckkodsläsare eller QR kodsläsare för att läsa in denna kod och ladda ner Bazaar till din Android Mobil.

Du måste dock ställa in din Android mobil så den tillåter att installera icke Market program.

Apparna som finns i den iranska marknaden med Android appar är mest samma som finns i Googles Play store, men det finns även en hel del lokala iranska appar som inte finns hos i Googles app marknad.

Det går nog att även ladda ner appar från Opera App marknad, när man är i Iran, men det ska jag kolla när jag åker till Iran. Opera store kan man välja på persiska och Opera är ett Norskt företag till skillnad från Apple och Google som är amerikanska och får därför inte pga. sanktioner göra affärer med Iran och blockerar alla som försöker ladda ner som har IP adress från Iran, men det är ju inte så svårt att fejka en IP adress från ett annat land, men man får se till att stänga av alla positioneringstjänster som GPS och mobilnätverk genom att sätta mobilen i flygplansläge om man kopplar upp sig via en dator med mobilen.

 1. kopek
  juli 8th, 2012 i 10:24 | #1

  Jag rekommenderar att aldrig använda mjukvaror från iranska källor. Revolutionsgardet äger hela telekom industrin i Iran och satsar enorma engar på att hålla koll på folk så att det ligger förmodligen en hel del trojaner och virus i dessa appar. Jag föreslår sätta upp vpn server på din router här hemma i sverige och sedan använda det ifrån iran.

  • Peter
   augusti 2nd, 2012 i 21:45 | #2

   Hej Kopek!
   Bra synpunkt för de som är rädda för att bli övervakade. Nu tror jag inte att det är så stor fara med appar till mobilen för de kan ändå övervaka alla samtal och hur man förflyttar sig på samma sätt som polisen i Sverige kan ta fram alla data när det skett ett brott. Det är sant att det förekommer mycket virus i Iranska datorer och på Iranska sajter för jag får hjälpa till att fixa datorer som blivit fulla av virus. Dock tror jag att den utbredda piratkopieringen (dvs. ingen använder original program och spel för det finns knappt att köpa) ligger bakom stor del av virusspridningen i Iran eftersom piratkopierade program och spel ofta är fulla av virus och trojaner. Är man kunnig går det väl att göra som du föreslår och sätta upp en VPN server, men det är inte värt besväret och är inte säkert det fungerar heller för alla VPN fungerar inte. Fråga vilken ung iranier som helst så vet de hur man gör för att komma runt filtret. Det låter som att du inte varit i Iran och vet hur enkelt det är att komma runt filtret om man vill? (Ett gratistips är att använda appen Flipboard som är en vanlig nyhetsläsare som jag kunde komma åt Facebook från både Android och iPad när jag var i Iran. Aftonbladet som är bortfiltrerad på nätet går att läsa i mobilen med deras app som använder deras mobilversion som inte är blockerad…… ännu. Detta går att göra och komma runt filtret utan att använda någon VPN. Vissa typer av VPN protokoll fungerar heller inte som använder vissa portar. Jag skaffade en amerikansk VPN för 35 kr/mån för att testa när jag var i Iran och den funkade. Tidigare har jag köpt två svenska VPN tjänster som inte fungerat som inte var tillräckligt avancerade utan bara använde det enklare protokollet.)

 2. kopek
  augusti 12th, 2012 i 18:58 | #3

  Jodå jag har varit i Iran nyligen och använde då en VPN som jag själv satt upp i min router hemma i Sverige. Det gick bra att surfa med den och komma åt Facebook. Ett problem med VPN är att internetförbindelsen blir ännu långsammare. Så ditt förslag med flipboard är bra, men täcker inte alla tjänster.

  • Peter
   augusti 14th, 2012 i 08:43 | #4

   @Kopek.
   Om man som du har en router där man kan sätta upp en VPN så är det ett alternativ, men i min router går det inte att köra DD-WRT firmware så då måste jag sätta upp en VPN i en server i en dator som står på och drar massa ström som inte blir så billigt ändå. Ett annat alternativ jag funderat på är att uppgradera till en bättre och nyare Synology NAS där man har möjlighet att köra en VPN server. Jag tror dock som du säger att man får rätt låg hastighet. Jag tror man får bättre hastighet om man köper en VPN tjänst där de har snabba servar och anslutningar tex från USA som har många bra tjänster som fungerar i Iran till skillnad från de lite enklare vanliga svenska VPN tjänsterna som inte fungerar i Iran. Då måste man dock köpa den innan man åker till Iran för det kan bli krångligt att komma åt och köpa det på plats. Dessutom så upptäckte jag en gång när jag var i Iran och betalade en upplåsning av ett 3G modem till datorn, med Paypal att det inte går att använda i Iran med iranskt IP för då blev mitt Paypal konto blockerat av dem och det tog flera veckor innan de förstod att det inte var någon i Iran som använde Paypal trots sanktioner så jag fick bevisa med ID och adress m.m. att jag inte bodde i Iran utan bara varit där tillfälligt. Man lär sig av sina misstag.
   Det var en slump att jag upptäckte att Facebook fungerar på Flipboard men du kan även lägga in RSS flöden i den. Många i Iran säger att de mest skaffar VPN för att komma åt Facebook så med Flipboard klarar de sig rätt långt men de känner inte till Flipboard. Om det sprider sig att det fungerar så kommer det antagligen blockeras. Det verkar finnas fler hål i filtret om man som jag kör internet över mobilnätet med långsamma GPRS som jag använder eftersom vi inte kan få ADSL i vår lilla by och GPRS är snabbare än telefonmodem. Tidigare sa en iranier att han körde Opera mini på en Nokia mobil så han kunde komma åt Facebook utan problem. En iransk ungdom sa till mig att nu fungerar inte VPN lika bra för att de blir ofta blockerade utan han köpte socks proxy som han tyckte var bättre. Kanske ett snabbare alternativ till VPN?


6 − två =