Hem > Resa till Iran > Internet i Iran

Internet i Iran

Internetanvändandet är mycket högt i Iran ca 33 % vilket är högre än i Israel. Iran är ett av de länder som har flest bloggare.

Internet i Iran är dock så låååångsaaaaamt. Annars funkar det bra, om och när det funkar. Snabbt bredband och riktigt öl är det som jag saknar mest när jag är i Iran. Tänk om man hade en god kall öl till den goda maten i Iran som t.ex. favoriten grillad kebab som vi brukar grilla i trädgården och man kunde kolla på SvtPlay i Iran. Tillbaka till ämnet, internet.

Kontantkort för internet i IranNär man använder internet och kopplar upp sig hemifrån med analogt telefonmodem i Iran brukar man ofta köpa ett kontantkort i kiosken där man betalar i förväg för en viss tid t.ex. 5 eller 10 timmar. Med Parsonline kostar 10 timmar 1500 toman, ca 10 kr,  men mer populärt är att gå till internet café ett s.k. café net, som det kryllar av. Många har inte dator hemma och hastigheten är bättre på café net än hemma. När jag var på ett café net i Lahijan, mätte jag upp hastigheten med hjälp av bredbandskollen.se till 0.18 Mbit/s. När jag kopplar upp mig med telefonmodem får jag en hastighet på ca 33 kbit/s. Så man sitter inte gärna hemma och surfar på nätet utan mer för att kolla sin mejl och se de senaste nyheterna. Det här med filtreringen av internet är en sak som känns lite konstigt och vilka grunder den sker på. Sommaren 2008 var Aftonbladet blockerat när jag försökte läsa den från Iran, men i sommras 2009 var den inte blockerad, däremot var Svenska Dagbladet och cafe net teheranSveriges radio blockerade, medan alla andra tidningar jag testade fungerade och konstigt nog även the Piratebay. Sommaren 2008 var inte Sveriges Radio blockerat utan jag kunde lyssna på ekots sändningar även med telefonmodem. Det funkar dock inte att kolla SvtPlay med telefonmodem vilket är mycket synd, särskilt som paraboler är förbjudna. Annars hade man kunnat få in Svt Europa i norra Iran med parabol.

cafe net iranI oktober 2006 beordrade den iranska regeringen alla Internetleverantörer att begränsa sina nedladdningshastigheter till 256Kbit / s för alla som kopplade upp sig hemifrån och internetkaféer. Även om inga skäl för detta dekret gavs, antas det allmänt att orsaken var att minska mängden västerländska media (t ex filmer och musik) som kommer in i landet.

Från och med slutet av 2007, erbjuder de flesta större Internetleverantörer 2 Mbit / s för 2.500.000 rial (cirka 250 dollar). Enligt Wikipedia vilket jag inte kan bekräfta stämmer finns även 4Mbit / s för 5.000.000 rial (cirka 500 dollar), och 8Mbit / s för 10.000.000 rial (cirka 1000 dollar). Du måste betala detta bara en gång i början (utöver det normala priset för 128Kbit / s).

Parsonlines hemsida kan man se att de säljer ADSL 2 Mbit/s för 3.950.000 rials ca 3000 kr/månad och installation 500000 rials ca 400 kr, och ADSL 128 kbps kostar 149500 rials ca 100 kr/månad med installation ca 100 kr.

Länkar:

Internet Cafes


Author: Categories: Resa till Iran Taggar: , , , ,
  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.


× sex = 18