Hem > Iransk kultur > Hur beter man sig om man blir bjuden hem till någon i Iran?

Hur beter man sig om man blir bjuden hem till någon i Iran?

Iranier är mycket gästvänliga och vill gärna bjuda hem dig på mat eller te, särskilt om du är utlänning. Vad bör du tänka på? Två saker är viktiga att inte glömma. En Iransk kvinna hälsar normalt inte genom att ta i hand med en man. Är du man kan du bara avvakta om de räcker fram handen och hälsar, annars kanske det kan bli lite pinsamt om du räcker fram handen och kvinnan inte tar i hand, eller känner sig tvingad att ta i hand. Kvinnor hälsar istället genom att buga sig lätt mot mannen och ofta lägger samtidigt handen över hjärtat, och en man hälsar på motsvarande sätt på en kvinna. Privat kan man hälsa i hand på motsatta könet, men vänta tills om han/hon räcker fram handen. Vanligt att hälsa med kindpussar när man hälsar på samma kön som en själv, både män och kvinnor hälsar med 3 kindpussar, men det är vanligast inom familjen eller nära vänner men förekommer annars också.
Den andra viktiga saken att komma ihåg är att ta med en present. Vanligt är en blombukett eller en ask med bakelser eller kakor.
När man hälsar säger man Salam – uttalas Salaam. Iranier brukar inte presentera sig med sitt namn när man hälsar, vilket känns lite ovant. (Det är samma sak i telefon, där brukar Iranier oftast inte presentera sig vad man heter särskilt om det är någon man känner).
I Iran är det inte heller ovanligt att man går hem till varandra och hälsar på utan att ha ringt och bestämt i förväg om det är någon man känner.

Hembjuden i Iran - present

Hembjuden i Iran - present

Hembjuden i Iran - ta med present

Hembjuden i Iran - ta med present

Vanligast är att man sitter på golvet när man äter. Man använder inte kniv och gaffel utan sked och gaffel. Sked i höger hand och gaffel i vänster hand. Skeden äter man med och gaffeln håller fast maten när man delar eller skyfflar upp riset på skeden. Det är som utlänning rätt obekvämt att sitta på golvet när man inte är van, men det går bra för oftast äter man rätt fort och man brukar inte ha förrätt och efterrätt.

Tarof i Iran

I Iransk kultur finns något som heter Tarof. Jag som utlänning dvs. icke Iranier förstår det inte så bra och kan inte förklara det så bra, men som utlänning i Iran behöver du inte tänka så mycket på det för Iranier tar inte illa upp att du inte kan deras kulturella regler, för de är mycket artiga vilket går till överdrift genom Tarof. Kortfattat så ska man inte säga ja tack när någon vill ge dig något utan för att inte vara oartig bör du tacka nej ett par gånger. Men bästa sättet att hantera Tarof som utlänning är att artigt direkt säga ja eller nej när du känner för det utan att försöka följa Iraniers regler för de kommer inte bli arga att du inte förstår Tarof, men det är bra att känna till Tarof om du ska ge något till någon Iranier eftersom de kommer artigt tacka nej så du måste propsa flera gånger på att de ska ta emot vad du vill ge dem.

Länkar:

Persisk matkultur

Courtesy in Iran: Tarof

Tarof

Tarof – travel warning

Author: Categories: Iransk kultur Taggar:
  1. oktober 6th, 2010 i 21:54 | #1

    Te ja. Tror säkert att jag drack 5-10 glas te om dagen.

    Hur människor hälsar tyckte jag var väldigt olika, både gällande män och kvinnor. Jag lät dem ta första steget till att hälsa. Vissa tar i hand, vissa kvinnor föredrar kindpussar. Om det är 3 eller 4 vet man aldrig innan, det är olika. Vissa män hälsar genom att buga sig lätt med handen på bröstet, medan vissa andra faktiskt tar i hand. Där vet man inte heller innan vad som ska ske.

    När jag åkte hem blev det till och med kramar mellan mig och och de flesta män, trots att jag inte ens är gift med min pojkvän. Jag tror det beror på att jag blev välkomnad in i familjen och att de faktiskt accepterade mig som en familjemedlem och att de då inte brydde sig om reglerna. Fick till och med kram av min pojkväns pappa, något överraskande för mig.

    Och jo, folk går hem till varandra hela tiden. Utan att säga till i förväg. Det kan vara ett jäkla spring faktiskt :)

  1. september 25th, 2009 i 17:37 | #1


sju + 4 =