Hem > Bilder från Iran > Hur är ett vanligt Iranskt kök inrett?

Hur är ett vanligt Iranskt kök inrett?

Så här ser ett vanligt Iranskt kök ut.

Iranskt kök

Iranskt kök


Lägg märke till tvättmaskinen till vänster. I Iran är det vanligt att man har tvättmaskinen i köket, om man ens har en tvättmaskin, medan man i Sverige vanligast har tvättmaskinen i tvättstugan, badrummet eller liknande. Diskmaskin är mycket ovanligt att man har i Iran. Det är bara de som är rika som har diskmaskin. I Iran använder man inte diskborste, eftersom det inte finns att köpa, för att diska utan man använder kökssvamp eller disktrasa. Sedan låter man disken torka över diskhon i skåpet som saknar botten utan har inbyggt torkställ för disk, se på bilden ovanför diskhon. I Iran finns det inte elspisar utan alla använder gasspis. Oftast den breda modellen som är på bilden, men det finns smalare modeller också. På väggen till vänster sitter varmvattenberedaren som värmer varmvattnet för huset med gaslåga. Kvalitet på köksluckor är inte i nivå med vad vi är vana med i Sverige. Populärast är luckor i MDF skiva med laminat eller liknande på. Trä är mycket dyrt och av dålig kvalitet så därför är träluckor mycket ovanligt om det ens finns. Om man ska ha lite bättre kvalitet och ha träluckor måste man köpa importerade inredningar. Nu har Ingvar Kamprad sagt att han vill öppna IKEA i Teheran. Jag tror det skulle bli mycket populärt, som i resten av världen.
Planlösningen är oftast att kök och vardagsrum är gemensamt med en bänk i sten som avdelar mellan kök och vardagsrum. I vardagsrummet sitter man och äter på golvet i skräddarställning på en plastduk. Bestick som man använder är sked och gaffel. Skeden i höger hand för att äta med och gaffeln för att skyffla upp maten i skeden med och hålla fast och dela maten med. En del har ett mindre bord för 4 personer med stolar i köksdelen där man äter själv när man inte har gäster.

Author: Categories: Bilder från Iran Taggar:
  1. augusti 5th, 2009 i 09:35 | #1

    Hejsan! Första inlägget jag läser, skulle bara vilja kommentera över likheterna mellan kök i Iran och Italien. I Italien är det ju också gas-spis, man använder inte borste utan svamp, sedan torkar disken även här uppe i skåpet över diskhon.

    Fast det är ingen tvättmaskin i köket ;)

  1. Inga trackbacks än.


+ tre = 10