Hem > Resa till Iran > Höjd visumavgift på flygplatsen i Teheran

Höjd visumavgift på flygplatsen i Teheran

Nu när vi åkte till Iran senast så hade de höjt avgiften för visum från 50 Euro till 60 Euro per person på flygplatsen i Teheran, IKIA. Vi hade bara med oss 150 Euro och de krävde 180 Euro av oss. Vi diskuterade med dom och förklarade om regeln att den som är gift med en iranier betalar halva visumavgiften och att vi är gifta. Det löste sig till sist så vi fick extra mycket rabatt, kanske för att de ser mig som nästan iranier när jag är gift med en iranier vilket de ser som positivt. (Gången innan var det också krångel med hur mycket vi skulle betala i avgift och vi fick även då bra rabatt.)

Det går att betala motsvarande avgift i dollar men svenska kronor tar de inte emot, heller inte några internationella betalkort. Jag tror det finns ett växlingskontor i en annan del av flygplatsen där man kan köpa Euro men ta med Euro hemifrån.

Alla nationaliteter kan inte söka visum på flygplatsen. Jag vet inte heller om det är en annan avgift för andra nationaliteter än svenska för att söka visum på flygplatsen.

 

Author: Categories: Resa till Iran Taggar: ,
 1. Martin
  oktober 25th, 2016 i 22:06 | #1

  Hur lång tid tar det att få visum på flygplatsen vid ankomst? Är det en speciell kö man står i? Behöver man ha med sig nått, typ fotografi? Eller ordnas allt där? Man betalar alltså med euro i kontanter?
  Blir man påsläppt på flyget på Arlanda utan visum ordnat i förväg? (Tänkte åka med ukranian airlines)

  Tack för en bra blogg!

  • Peter
   oktober 26th, 2016 i 11:43 | #2

   Nej det är inte en kö utan man går till ett annat ställe än passkontrollen och fyller i blankett sedan betalar avgiften i banken bredvid och sedan lämnar in ansökan så det tar ett tag att fixa visumet på flygplatsen. Räkna med minst en halvtimme och mer om det är många personer som söker, sedan kan när du fått visum kön till passkontrollen ta ännu längre tid så du är beredd på att det tar oftast tar tid att komma ut från flygplatsen.
   Tag med ordentligt med euro eller dollar för nu tror jag de höjt avgiften igen för visum.
   Eftersom du söker visumet på flygplatsen i Iran så åker du utan visum från Sverige. Du behöver inte foto men de brukar tjata om att man ska gå och köpa en reseförsäkring på flygplatsen för att tjäna lite extra pengar på oroliga turister, vilket vi inte gjort utan sagt till dom att vi har hemförsäkring med reseskydd. Tag gärna med en kopia på hemförsäkring som det står att det ingår reseförsäkring dvs. att försäkringsbolaget står för kostnader om du blir sjuk eller behöver transporteras hem med sjuktransport. Vi har inte haft med det för min fru pratar persiska så hon kan förklara och även fått ner visumavgiften. Jag kan inte garantera att det jag säger stämmer till 100% för jag har inte åkt nyligen till Iran och det kan ha ändrats sedan ett år sedan. Avgiften brukar de höja så där fick vi problem en gång för att vi hade med för lite euro men det löste sig efter en längre diskussion.

 2. Martin
  oktober 26th, 2016 i 19:36 | #3

  Japp, jag såg det i någon annan post, att avgiften ökat. Det är det minsta problemet.
  Tack för ett klockrent svar Peter!
  Anledningen att jag frågar om det går att ordna på plats är att jag kommer åka med kort varsel OM jag kommer iväg (beroende på jobbet mitt), så tror inte jag hinner fixa visat här hemma i förväg då det verkar ta en vecka eller två.

  När jag ändå har dig ”på tråden”: har förstått att det är cash som gäller i Iran. Dollar eller euro spelar ingen roll? Hur mycket behövs för 8 dagar normalt turistande? Får man föra in,säg, 1500 euro i kontanter utan problem/deklaration? Vad händer om kontanterna tar slut med 3 dagar kvar? Jag tar såklart med Visa och Mastercard, har jag någon som helst användning av dessa kort på plats i Tehran exempelvis?

 3. Martin
  oktober 26th, 2016 i 20:01 | #4

  Just det, en sista fråga: måste man ha ett hotel bokat sedan tidigare när man anländer till Teheran och ska fixa visumet på plats? Eller går det bra utan att ha boende/adress ordnat första natten?

  • Peter
   oktober 27th, 2016 i 09:49 | #5

   Jag kan inte svara på detta eftersom vi har egen lägenhet. Jag tror man fyller i adress där man kommer att bo i visumansökan. Någon annan som vet svaret?

 4. Peter
  oktober 27th, 2016 i 09:59 | #6

  Jag kan inte svara på hur mycket pengar som går åt och hur mycket pengar man får föra in eftersom min fru har bankkonto i iransk bank och tar ut iranska pengar i bankomat. Tidigare kunde man inte använda Visa eller något annat kort i Iran. Vet inte om det har ändrats ännu efter att sanktionerna mot Iran lättats, men det kommer nog ta tid innan det kommer att fungera även om de lättar på sanktionerna. Du får ta det som det kommer för i Iran är allt flexibelt och allt eller inget är möjligt på gott och ont. Ta med så mycket pengar som du skulle behöva på en normal resa.

 5. Martin
  oktober 27th, 2016 i 19:43 | #7

  Tackar ödmjukast för svaren.

  • Peter
   oktober 30th, 2016 i 09:02 | #8

   Har hört från de som åkt att nu har de höjt till 80 Euro i avgift för visum på flygplatsen.

 6. januari 31st, 2019 i 11:54 | #9

  Hej på er!
  Jag undrar att man kan få visum på flygplatsen i Teheran?


ett × = 1