Hemresa

I kväll åker vi hem till Sverige. Efter 5 veckor ska det ändå bli skönt att komma hem till kylan. Det har varit varmare än normalt här i norra Iran säger de. När vi brukar ringa från Sverige och fråga om vädret så svarar de antingen, jätte kallt, kallt, varmt eller jättevarmt, för ingen har termometer. Men man är inte så noga med temperaturen.

Jag har en termometer som jag brukar kolla när jag är här i Iran men efter ett tag tröttnar man eftersom det är nästan samma temperatur varje dag. Det är inte som i Sverige där temperaturen varierar kraftigt. Nu har det varit 33-34 grader nästan varje dag och några dagar 35 grader. Mot slutet har det varit några svalare dagar med bara 28-29 grader. Nu på förmiddagen är det 24 grader och regnar lite lätt. Igår kom det några kraftiga regnskurar. Det har varit så tidigare att det kommer regn när vi ska åka hem.

Det som jag som svensk upplever som jobbigt med att vara i Iran är trafiken, maten och att det hela tiden kommer objudna gäster. Det är som en enda lång släktträff där det kommer antingen släktingar och hälsar på eller folk från byn. Det är ovanligt att man ringer i förväg om att man ska komma och hälsa på vilket både jag och min fru tycker är jobbigt i längden när vi är vana från Sverige att man bokar tid om man ska ses. Det blir ju extra intensivt eftersom vi bara är här några veckor och alla vill passa på och träffa oss så mycket som möjligt. Det är sådana kulturkrockar som är lite jobbiga och som jag hört från andra svenskar som varit med sin iranska partner till Iran tyckt varit jobbigt. Dessutom förstår jag inte så mycket persiska. Hade jag varit bra på persiska så skulle det vara lättare. Jag kan i alla fall mer persiska än iranierna kan engelska. (Dom kan nästan ingen engelska).

Värmen brukar jag gilla, men i år har det varit lite för varmt så vi har mest varit inne på dagarna för det har varit för varmt att ens sitta i skuggan för det var så fuktig luft. Men jag ska inte klaga, det är varmare ju längre söderut i Iran man kommer, men där är det å andra sidan torrare luft.

Jag har tagit en massa bilder som jag inte hunnit lägga upp på bloggen, men jag lovar att de kommer att läggas upp när jag kommer hem och har snabbt internet och inte ett långsamt telefonmodem. Jag ska lägga upp lite filmer också på YouTube som jag filmat med min Panasonic Lumix TZ-7. Den filmar riktigt bra för att  vara en stillbildskamera. Det var en viktig anledning till att jag köpte den som en ersättning till min gamla Mini-DV kamera som filmar på videoband. Lättare att lägga in filmerna från min TZ7 på datorn än föra över från videobanden från min gamla kamera. Dessutom filmar min Panasonic kamera i HD i upplösning 720p där min gamla Sony videokamera bara filmade i standardupplösning. Det skadar ju inte heller att kameran tar kanonfina bilder och att den har en mycket bra zoom lins. Panasonic TZ-7 är en utgången modell så den är inte lätt att få tag i. Jag lyckades få tag i ett av de sista exemplaren innan resan. Ersättaren till TZ-7 läste jag inte hade riktigt lika bra bildkvalitet men lite mer finesser därför köpte jag den utgående modellen lite billigare dessutom. Jag funderade även på TZ-10 men den kostar ca 4000 kr och har inbyggd GPS. Det är en perfekt kamera för resan, men jag tyckte den var för dyr. Räcker med min TZ-7 som jag köpte för ca 2700 kr.

Nej nu ska jag sätta igång och packa.

 1. Jihad Jan
  juli 18th, 2010 i 13:53 | #1

  När man kommer hem så ser man hur lite människor det finns i Sverige. De kör väldigt konstigt också, enligt trafikreglerna!

  • Peter
   juli 21st, 2010 i 17:44 | #2

   Ja folk kör väldigt konstigt i Sverige och tutar aldrig när de ska köra om så man inte vet att det kommer någon bakifrån. I Sverige är folk så konstiga att de blir förbannade om man tutar på dom. I Sverige tutar man bara på någon om man är riktigt arg på någon i trafiken. I Iran är trafiken så tät så man måste tuta på varandra hela tiden eftersom det är omöjligt att hålla koll åt alla håll samtidigt och ingen blir arg för att man tutar på dom utan blir snarare arga om man inte tutar och varnar dom. I Iran är man mer tolerant mot varandra i trafiken för ingen blir arg på någon som gör en vansinnig omkörning, kör mot trafiken, kör motorcykel på trottoaren, kör om på höger sida, tränger sig före, kör in framför dig i en rondell och så vidare eftersom alla gör det.

 1. Inga trackbacks än.


ett + = 8