Hem > Filmer > Gata i Lahijan

Gata i Lahijan

Här har jag filmat när jag satt i bilen på en gata i centrala Lahijan under semestern i år 2010 och väntade på min fru när hon var och handlade. Lägg märke till tekniken hur man korsar gatan….
I början är man rädd och tror att man kommer bli påkörd men man vänjer sig. I Sverige skulle folk tuta och tycka att man är lite knäpp om man bara gick ut i trafiken utan att gå på övergångsstället.
Krister skriver på sin läsvärda och utmärkta blogg Krister i Bejing om hur det är som gångtrafikant i Kina som jag känner igen från Iran: ” Det som gör att man kan överleva är att bilisterna är så vana. Bilarna kör inte så fort, och de visar förvånande hänsyn mot allt folk som irrar omkring på körbanan.

Det riktigt farliga blir däremot när man kommer till mer civiliserade ställen, och fortfarande beter sig som en Beijing-trafikant. Jag har tidigare skrivit om mina ”nära-döden-upplevelser” i både Hongkong och Shanghai där trafikkulturen är mer västerländsk. Jag har även samma problem när jag är i Sverige, dvs jag trippar rakt ut på gatan utan att bry mig så mycket om bilarna.”

Kul med kommentaren till inlägget på Krister i Bejings inlägg:

”Chris sa…

Känner så väl igen trafikbeskrivningen! Alla varnade för den hemska Beijingtrafiken….fast jag har bott två år i Tehran,Iran och jämfört med det så…är trafikanterna i Beijing mycket laglydiga och ordentliga!”

Jag har några klipp som jag hittat på YouTube från trafiken i Iran som är det värsta jag sett. Lägger upp de senare. Mitt klipp nedan visar en lugn gata i en liten stad med lite trafik.

Filmat med min Panasonic Lumix TZ-7 i HD 720p.4 + sju =