Hem > Iransk kultur > Gå på toaletten i Iran

Gå på toaletten i Iran

På persiska heter toalett – dast choi, men det uttalas daschoi med stumt t som inte hörs. Om man vill fråga efter var toaletten finns säger man: daschoi kojast. Man kan säga toalett kojast, men det är inte så fint att säga toalett även om de förstår vad du menar. Dast choi betyder egentligen dast=hand, choi=tvätt. Det är ungefär som på engelska är det ofint att fråga efter toaletten utan man frågar efter badrummet. (På persiska är badrum= hammam.)

I Iran har man oftast hål i golvet toalett som man sitter på huk över. Man använder heller inte toalettpapper både för att avloppsrören klarar inte av det eftersom de är smalare och det blir stopp i toaletten om man kastar papper i den, och dels eftersom det är mer hygieniskt att tvätta sig med vatten i baken särskilt när det är varmt.

På en iransk (sitta-på- huk) toalett finns alltid en slang kopplad till en kran eller en vattenkanna som man tvättar sig med. Man håller lämpligen slangen i höger hand och tvättar sig med vänster hand med vattnet. Viktigt att tänka på är att inte dra ner byxorna för långt för då kommer de ivägen. Dra ner byxorna så lite som möjligt.

Ibland kan det finnas toalettpapper som man kan torka sig efter man tvättat sig. Tvål och vatten finns alltid så man kan tvätta händerna efteråt. Det brukar alltid finnas tofflor som man tar på sig när man ställer sig på toaletten. Största problemet med Iransk toalett är att den luktar eftersom den inte har vattenlås. Man kan dock spola i toaletten, se bilden nedan med handtaget på väggen spolar man.

Iransk toalett

Iransk toalett

I många Iranska hem finns både Iransk toalett och vanlig västerländsk toalett=toalett farangi. Numera är det standard när man bygger att även sätta in en utländsk toalett i duschen.

Förespråkare av sitta på huk toaletter (squat toaletter) hävdar att: Förespråkare av squat toaletter hävdar att:

 • Det är billigare och lättare att rengöra och underhålla.
 • Det innebär  inte om någon kontakt mellan skinkorna och en potentiellt ohygieniskt yta.
 • Tack vara inget vatten i skålen undviker man problemet med stänk.
 • Sitta på huk kan hjälpa till att öka det nödvändiga trycket mer bekvämt och snabbt.
 • Sitta på huk gör tömningen snabbare, enklare och mer komplett.
 • Uttömning i hukande kroppsställning skyddar de nerver som styr prostata

Argument mot sitta på huk (squat) toaletter

 • Squat toaletter är svårare att använda, kräver mer balans. Detta är särskilt viktigt för personer med  problem med leder, begränsad rörlighet eller som återhämtar sig från benskador. Framför allt blir det mycket svårt för äldre att uträtta sina behov på ett sådant sätt.
 • Västerländska Toalett  behåller färre lukter, på grund av sin skål blir helt spolad vid varje användning. Avfallet ramlar ner i vatten vilket, fånga mycket av lukten under vatten.
 • Squat toaletter luktar ofta av urin, eftersom deras vattenlås inte töms helt när den spolas.
Toalett i Iran med vattenslang

Toalett i Iran med vattenslang

Länkar:

Wikipedia – Squat toilet (Sitta på huk toalett)

Hur man använder en iransk toalett (ett hål och en slang)

 1. oktober 6th, 2010 i 21:50 | #1

  Saknar absolut inte deras toaletter, hehe. Alla har ju inte ens toaletten inne i huset, utan man måste gå ut på gården för att ta sig till toaletten som ligger cirka 10-20 meter från ytterdörren. Där jag var hade de inte ens en dörr till toaletten, utan hade satt upp ett skynke. Inte så kul eftersom allt man gjorde hördes ut…

 2. Ana-Marija
  maj 6th, 2011 i 14:31 | #2

  haha det var ett intressant inlägg. jag kan säga att jag tycker -inte- om squat toaletten, det luktar hemskt, det är alltid urin runtomkring alltihopa….ush nej, vill inte minnas…
  jag skulle vilja fråga dig en sak också, kan jag lägga en länk till Expedia hotell på din hemsida?

  -Ana-Marija

  • Peter
   maj 7th, 2011 i 11:18 | #3

   Jag föredrar oftast de iranska huktoaletterna när man går på offentlig toalett för då har man bara fötterna där det är skitigt och inte rumpan på en skitig sittring som andra kissat på. Är det urin på de iranska toan är det bara att ta slangen och spola av där du ställer fötterna.
   Du kan inte lägga någon länk det kallas spam och jag vill inte ha en massa spam och länkar till ovidkommande saker och gratisreklam som inte handlar om samma sak som bloggen i kommentarerna. Kontakta mig annars på min mejl som finns i fliken om mig högst upp.

 1. maj 24th, 2010 i 18:58 | #1


− 2 = sex