Hem > Iransk kultur, Resa till Iran > Fördomar och okunskap om Iran och Iranier

Fördomar och okunskap om Iran och Iranier

Vilka fördomar har svenskar om Iran och Iranier?

Svenskar har generellt mycket dåliga kunskaper om Iran. Vanligt är därför att svenskar blandar ihop Iran med Irak eftersom Irak har det visats mycket från i TV och media så svenskar vet mer om Irak än Iran och tror därför att det ser lika dant ut i Iran som i Irak eftersom det är ett grannland. En del vet inte att iranier inte är araber som pratar persiska och inte arabiska. Persiska är ett Indoeuropeiskt språk som har låneord från arabiskan men ett helt annat ursprung även om man använder de arabiska skrivtecknen så är likheterna små med arabiskan.

Vanligt är att man tror att Iran mest består av öken och att det är ökenklimat. Visst är stora delar torra men 70 % av ytan består av berg. Svenskar blir förvånade att det snöar på vintern i Iran i alla fall i de nordligare delarna. Att det finns flera fina skidorter i Iran är nästan helt okänt. I norra Iran vid Kaspiska havet är det grönare än i Sverige. I norra Iran blir det 30-35 grader varmt på sommaren och det är 0-10 grader på vintern. I Teheran är det varmare på sommaren drygt 40 grader är vanligt, men på vintern är det ofta kallare i Teheran än i Gilan i norra Iran som har havsklimat mellan Kaspiska havet och bergskedjan Alborz. I södra Iran har man drygt 20 grader på vintern och det kan bli 50 grader på sommaren. Svenskar vet inte att Sverige är ett litet land jämfört med Iran. Irans yta är 1 648 888 kvadratkilometer vilket motsvarar tre och en halv gånger Sveriges yta.

Många tror också att Iran är ett farligt land att resa till. De håller ju på med kärnvapen och missiler! En del tror att Iranier är negativa till västerlänningar och amerikaner. Det är man inte utan man är negativ till är USAs politik. Iranierna är mycket gästvänliga, trevliga och nyfikna mot utlänningar. Jag hade delvis denna fördom och oro hur jag som utlänning skulle bli bemött i Iran. Visst tittar de till eftersom jag har rätt ljust hår, men det finns Iranier i norra Iran som är ljusare än mig och som har blå ögon. Man känner inte sig uttittad på ett negativt sätt för många tittar i smyg, så man känner sig lite som en kändis. Efter ett tag märkte jag inte att folk tittade på mig. Min frus son som var med mig tyckte att alla tittade på mig som gick förbi på gatan, men det märkte jag inte eller tänkte på eftersom de också tittar i smyg så jag inte märker att de tittar på mig, men han såg att de tittade.

En del tror att de flesta Iranier är religiösa fundamentalister eftersom det tidigare bara visats demonstrationer mot väst. Numera efter demonstrationerna efter presidentvalet i Iran så har många fått upp ögonen för Iran och blivit förvånade över människorna som bor där och fått veta mer om hur de lever och hur de tänker. Man blev  även i omvärlden förvånade över hur tekniskt kunniga iranier var när de Twittrade och använde YouTube. Internetanvändningen är stor i Iran även om hastigheten är strypt och nätet är filtrerat. Jag kommer återkomma senare i detta intressanta ämne. Här en video om internetanvändningen i Iran. Andelen internetanvändare är högre än i Israel enligt videon.

En svensk sa till mig att i den kulturen (i Iran) har man väl många barn. Det var sant fram till 1980 då antalet barn per kvinna började minska och nu ligger antalet barn på 2.0 per kvinna. Här (Familjestorlek i Iran DN Webb TV) kan ni se utvecklingen i en utmärkt grafisk illustration som Hans Roslings statistik och presentationsprogram ligger bakom. Nu har de flesta familjer ett eller max två barn. Detta är något som samhället har velat få fram och lyckats med olika sätt tex. ekonomiska styrmedel att få det resultatet .

När jag precis träffat min Iranska fru så frågade en svensk mig om hon har slöja. I Sverige finns det bara ett fåtal Iranska kvinnor som jag har sett bär slöja. Fördomar bygger på okunskap och Iranier som inte varit utomlands vilket de flesta inte varit har därför fördomar om utlänningar. I Iran tror många att alla i Europa är jätterika och att det är så lätt att leva i Europa och att ingen är arbetslös. Iranier har även har jag märkt mycket fördomar om araber som de oftast ser ner på. Så vad du gör kalla inte Iran för ett arab land eller en Iranier för en arab om du inte vill göra bort dig.

Länkar:

Vad kan du om persernas land – från akemeniderriket till den islamiska republiken? Gör DNs test

Wikipedia om Iran

Familjestorlek i Iran DN Webb TV

Author: Categories: Iransk kultur, Resa till Iran Taggar:
 1. sheri
  december 19th, 2009 i 03:38 | #1

  bra ,det stämmer.

 2. oktober 6th, 2010 i 21:46 | #2

  Haha, ja du. Min mormor blandar fortfarande ihop Iran och Irak trots att jag och min pojkvän varit tillsammans i tre år :) Och angående att gå i Iran så kände jag mig som ett ufo, mer eller mindre. Alla tittade, både barn, män och kvinnor. Jag märker sånt direkt. Måste säga att i Iran har de faktiskt fördomar om oss svenskar, de tror att de flesta är ljusa med blå ögon och att man inte kan lita på oss och att alla svenska tjejer är lättfotade och så vidare. Fördomar finns överallt, det kan man ju inte komma ifrån.

 3. abbas-nahjavi
  oktober 7th, 2012 i 08:25 | #3

  hej:jag ar iranier och bodde 20 ar i sverige.11 ar sen flyttade till iran.har kanner jag mig bade iransk och svensk.bade lander har for och nakdelar.men om man blandar dem bade i hop ser man att manniskor i hela varlden ar lika bra och daliga.jag har respekt for svenskar och ser pa dem som ett duktig folk…ok finns det dumma overall

 1. Inga trackbacks än.


två + 8 =