Hem > Bilder från Iran > Bilder från Tehran

Bilder från Tehran

Här är bilder från Tehran från mina föräldrars resa till Iran i september. De tyckte om Tehran att den är välordnad och modern och det finns många fina parker (ca 1500 st) och mycket att se och uppleva.

Azadi (frihets) monumentet byggd 1971 av Shahen till 2500 års jubileumet av det persiska riket

Azadi tornet

Kvinnotaxi i Tehran

Länkar:

Azadi Tower Wikipedia

 1. november 5th, 2010 i 23:16 | #1

  Tack det var jätte fina bilder
  tacka dina föräldrar från mig :)

 2. november 5th, 2010 i 23:27 | #2

  Jag måste bara lägga till en sak till
  Denna blogg innehåller så mycket fakta att många svenska iranier borde sätta säg framför datorn och memorera allt som finns i denna blogg.
  Du vet mer om Iran än de flesta iranier som bor i sverige men många av de har inte åkt till iran på många år.
  Åker man en gång då är man fast:) jag själv måste åka minst en gång per år

  • Peter
   november 12th, 2010 i 13:54 | #3

   Tack zulqarnain!
   Det stämmer det du säger att iranier som inte varit tillbaka på många år inte har sett hur landet utvecklats. Som komplement till att läsa och memorera min blogg kan iranier och även svenskar läsa boken Tillbaka till Iran. I boken Tillbaka till Iran beskriver Azar Mahloujian om när hon åker tillbaka till Iran efter många år i Sverige. Hon beskriver hur förvånad hon blev trots att hon hört många iranier som besökt Iran berätta om hur landet förändrats så tyckte hon att man förstår inte hur det är i dagens Iran om man inte själv varit där. Hon skriver i boken om hur nervös hon var innan för klädregler och annat och att hon tog på sig svarta kläder och chador, för det var så reglerna var när hon lämnade landet. Hon åkte några år innan oss och sedan dess har det ändrats en del. När hon åkte landade hon på den gamla flygplatsen Mehrabad och hon såg beväpnade vakter på flygplatsen. När vi åkte landade vi på den moderna nya flygplatsen IKIA och jag såg inte ens uniformerade vakter. Hon skriver att de blev utfrågade om hur mycket utländsk valuta de hade med sig in i landet. Detta är inte något som jag har varit med om att de frågar om längre. Det enda som skiljer den nya flygplatsen från vilken flygplats som helst är att i tullen när man lämnar flygplatsen så skickar man igenom alla väskor genom röntgen, och så öppnar de misstänkta väskor. Tidigare var det vanligt enligt hennes beskrivning i boken att de öppnade alla väskor i tullen.

   Här är några recensioner av boken Tillbaka till Iran av Azar Mahloujian :
   ”… Det Iran hon möter har förändrat sig på en rad sätt under hennes frånvaro. Tiden har inte stått stilla, även om det ibland kan framstå så, och den traditionella tolkningen av islam är inte allenarådande. Det moderna samhället har gjort sitt intåg på många områden. En ny generation har växt upp, och gjort sitt inträde i det iranska samhällslivet. Och överallt finns det ett vardagsmotstånd i det lilla, som inte sällan överraskar Azar …”

   Klas Rönnbäck, Dagensbok.com

   ”… Det var 1982. I Sverige har hon levt i en utvandrarkultur som i hög grad dikterat hennes uppfattning om hemlandet. En sträng och fördömande syn som avfärdat allt som hade med Iran att göra. Ändå ville hon åka tillbaka för att stilla sin längtan och med egna ögon se vad som skett …”

   Eva Dandanelle, Smålandsposten

   ”… Och det är om Mahloujians tillbakafärd som prosaboken Tillbaka till Iran handlar. Om den exillevandes längtor och våndor. Om utanförskap i det nya hemlandet Sverige, liksom om det (iranska) exilgetto som skapats i och genom detta utanförskap. Men framför allt diskuterar Mahloujian den exillevandes spöklika bild av det gamla hemlandet. För vad händer i en människa när hon återvänder och finner ett annat – men ändå samma – land? När nitton år har förflutit. Och minnets land visar sig vara ett land som både är och inte är. Den sårigt nostalgiska exilbilden måste arbetas om. Modifieras, moderniseras …”

   Hanna Hallgren, Aftonbladet , 2004-12-22

 3. november 9th, 2010 i 12:35 | #4

  Synd att jag inte fick se Teheran. Det hade också varit en upplevelse i sig :)

 1. Inga trackbacks än.


fyra × = 8