Hem > Iransk kultur, Resa till Iran > Besök på marknaden i Langarud

Besök på marknaden i Langarud

Marknaden i Langarud

Marknaden i Langarud

Igår åkte jag till marknaden i Langarud som ligger några mil från Lahijan i Gilan i norra Iran. Där köpte jag ett par badtofflor för 2000 touman ca 12 kr och 1 kg pistagenötter (pesteh) för 11000 touman ca 70 kr, vilket var billigt. Vi köpte färskt bröd från en man som byggt en vagn med ugn där han gräddade saffransbröd på gatan. Det var mycket folk på marknaden som hålls en gång i veckan. Min svåger (frus systers man) sa till mig att inte fråga om priset på sandalerna för då skulle de ge ett högre pris, kanske dubbla eller tredubbla priset och även om han frågade om priset för att han har en dialekt så de märker att han inte kommer från norra Iran, så vi skickade fram min frus syster att köpa badtofflorna eftersom hon pratar med lokala dialekten. Det jag märkte som skillnader mot köpcentret i Teheran var att den vanligaste klädseln för kvinnor på marknaden i Langarud var Chador och att kvinnorna inte var så kraftigt sminkade som i Teheran. I Teheran bar de flesta kvinnor modernare (piratkopierade) märkeskläder, sjalen längre bak på huvudet, en minoritet som bar chador, var mycket mer sminkade och mer skönhetsopererade. Jag tycker ändå bättre om Gilan för här är folk kända för att vara öppna, trevliga och jordnära vilket jag tycker stämmer även om jag inte har varit så mycket i andra områden av Iran. Det är jordbruksbyggder så visst kan man kalla folket för bönder men jag ser det inte som något negativt utan man har fötterna på jorden (är jordnära) och är enkla. I norra Iran är inte lika gammalmodiga som i södra Iran när det gäller relationer mellan kvinnor och män och kvinnors frihet, enligt vad folk säger, för jag har inte själv varit i södra Iran så jag kan säga om det stämmer.
Langarud ligger ute på landet och Teheran är en storstad så man ser stora yttre skillnader. Jag har inte sjäv varit i Teheran förrän nu utan tidigare bara sett och hört andra berätta, men nu har jag själv sett skillnaderna. I Iran är det mycket stora skillnader mellan storstäder som Teheran och landsbygden. Det är till och med så att de som har bott i den lilla by utanför den lilla staden Lahijan och flyttat in till staden, när de kommer tillbaka till byn så hälsar de knappt på folk för att nu är de fina som bor i staden och inte några bönder längre. arud som ligger några mil från Lahijan i Gilan i norra Iran. Där köpte jag ett par badtofflor för 2000 touman ca 12 kr och 1 kg pistagenötter (pesteh) för 11000 touman ca 70 kr, vilket var billigt. Vi köpte färskt bröd från en man som byggt en vagn med ugn där han gräddade saffransbröd på gatan. Det var mycket folk på marknaden som hålls en gång i veckan. Min svåger (frus systers man) sa till mig att inte fråga om priset på sandalerna för då skulle de ge ett högre pris, kanske dubbla eller tredubbla priset och även om han frågade om priset för att han har en dialekt så de märker att han inte kommer från norra Iran, så vi skickade fram min frus syster att köpa badtofflorna eftersom hon pratar med lokala dialekten. Det jag märkte som skillnader mot köpcentret i Teheran var att den vanligaste klädseln för kvinnor på marknaden i Langarud var Chador och att kvinnorna inte var så kraftigt sminkade som i Teheran. I Teheran bar de flesta kvinnor modernare (piratkopierade) märkeskläder, sjalen längre bak på huvudet, en minoritet som bar chador, var mycket mer sminkade och mer skönhetsopererade. Jag tycker ändå bättre om Gilan för här är folk kända för att vara öppna, trevliga och jordnära vilket jag tycker stämmer även om jag inte har varit så mycket i andra områden av Iran. Det är jordbruksbyggder så visst kan man kalla folket för bönder men jag ser det inte som något negativt utan man har fötterna på jorden (är jordnära) och är enkla. I norra Iran är inte lika gammalmodiga som i södra Iran när det gäller relationer mellan kvinnor och män och kvinnors frihet, enligt vad folk säger, för jag har inte själv varit i södra Iran så jag kan säga om det stämmer.
Langarud ligger ute på landet och Teheran är en storstad så man ser stora yttre skillnader. Jag har inte sjäv varit i Teheran förrän nu utan tidigare bara sett och hört andra berätta, men nu har jag själv sett skillnaderna. I Iran är det mycket stora skillnader mellan storstäder som Teheran och landsbygden. Det är till och med så att de som har bott i den lilla by utanför den lilla staden Lahijan och flyttat in till staden, när de kommer tillbaka till byn så hälsar de knappt på folk för att nu är de fina som bor i staden och inte några bönder längre.

Author: Categories: Iransk kultur, Resa till Iran Taggar: , , ,
  1. Inga kommentarer än.


− 6 = två