Hem > Bilder från Iran, persisk mat > Att köpa saftiga, mumsiga, mogna meloner i Iran

Att köpa saftiga, mumsiga, mogna meloner i Iran

Det finns mycket goda meloner i Iran. Alla meloner är inte lika goda utan det gäller att hitta en melonförsäljare som har goda meloner. Vi har köpt meloner på några olika ställen men de bästa har vi fått av vår ”egen” melonförsäljare i vår by utanför Lahijan. Han har alltid gett oss goda meloner. En gång när hans medhjälpare sålde två meloner till oss var den ena inte lika bra. Vår säljare köper vi av varje gång vi är i Iran för då vet vi att vi får perfekt mogna meloner. Generellt har vi fått bättre meloner när vi köpt från pickupper vid vägkanten än när vi köpt på marknaden inne i stan. När vi är i Iran äter vi säkert minst en melon om dagen.

Det är en speciell teknik att kolla om en melon är mogen. Man klappar på den med handflatan och hör om det blir ett lite ihåligt ljud, då är den mogen. Man kan också säga till melonförsäljaren att han skär upp melonen så man kan kolla om melonen man ska köpa är mogen.

Här brukar vi köpa de godaste vattenmelonerna

Vår vattenmelonförsäljare som ger oss de godaste melonerna

En av de fantastiskt goda meloner vi köpt

Så här serverar man melon i Iran. Frukt serveras med fruktkniv så man kan skära den i småbitar och äta med gaffel som t ex. äpple och banan. Vindruvor äter man dock inte med gaffel. Att ta ett äpple och bita rätt över ses som lite ofint och dåligt bordsskick när man sitter och äter frukt till efterrätt. Melon är utmärkt att ha hemma att ta fram och servera till bjudna eller objudna gäster.

Uppskuren melon för att kunna ätas med gaffel


  1. oktober 6th, 2010 i 21:21 | #1

    Ja, meloner finns det gott om i Iran. Åt melon varje dag när jag var där. Och de serverades likadant där jag var. Man la upp sin bit på en assiett och sen åt man med fruktkniv. Vindruvor var också något som åts varje dag, till och med 2-3 gånger på en dag ibland.

  1. Inga trackbacks än.


+ åtta = 12