Om mig

Jag som skriver denna blogg är en svensk man som är gift med en iransk kvinna. Jag har besökt Iran tillsammans med min fru och våra barn sommaren 2008, 2009 och planerar att åka 2010. Jag tycker att Iran och iranier är fascinerande. Innan jag besökte Iran så visste jag inte så jättemycket om landet även om min fru berättat en del, men det är en helt annan sak att se med mina egna ögon och uppleva ett land själv och inte bilda min uppfattning på andrahands information (som alltid är filtrerad på ett eller annat sätt).

Jag skriver den här bloggen både för svenskar och iranier, men främst för svenskar. Bloggen handlar inte om den politiska situationen i Iran utan mer om Iran som resmål och information om Iran för de som är nyfikna på landet och vill lära sig mer.

Eftersom jag är svensk så lägger jag märke till saker som iranier tar för givet.   Jag får en djupare förståelse för folket och landet eftersom jag inte besöker Iran som en vanlig turist som blir vallad som en fårflock runt till olika turistattraktioner och sevärdheter. Om man är nyfiken på Iran kan det dock vara en bra början att åka en charterresa där man gör en rundresa i Iran som en del researrangörer anordnar. Det finns även researrangörer som anordnar skidresor till Iran. Sedan kan man åka på egen hand eller i mindre grupp om man vill lära sig mer och få djupare kunskaper om landet och kulturen. Är man van att resa och ta hand om sig själv så är det inget som hindrar att man första gången åker på egen hand.

Bilden av Iran har de flesta fått genom media som genomgående har en mycket negativ, okunnig och ensidig rapportering från landet. Sedan finns det (vinklade) filmer som har tagit upp ämnen som förstärkt den negativa bilden av Iran. Men människors varseblivning fungerar så att man ser det man vill se och blundar för det som inte passar in i bilden som man har skapat för sig själv. Här fyller min blogg en viktig funktion, att visa upp en alternativ bild av Iran som oftast inte visas i media som förenklar och endast har utrymme för en åsikt och syn på världen.

Jag ser samma fenomen i Iranska medier att de bara rapporterar om negativa händelser i väst. Visst handlar det till stor del om propaganda, men är västs media så mycket bättre och mindre propagandistiska? Trots eller på grund av detta har många och särskilt unga iranier som bor i Iran istället en överdrivet positiv och romantisk bild av hur det är i väst eftersom man inte har egna erfarenheter av att ha rest till väst utan bara bildat sin uppfattning på andrahands information.

Media ger bara en ytterst liten del av verkligheten. Tänk efter själv och ta reda på mer information än vad media presenterar färdigtuggat och lätt att svälja som dagens sanning.

Jag hoppas att jag kan bidra till att ändra på svenskars överdrivet negativa syn på Iran genom att svenskar får mer kunskaper om landet och folket och får en mer nyanserad bild av Iran.

Åk till Iran själv. Det är absolut inte farligt även om det är mycket spännande och lärorikt (om man aktar sig för trafiken och följer landets lagar och regler).

Uppdatering,

 1. Ellan
  maj 24th, 2010 i 00:49 | #1

  Hej!
  Väldigt intressant blogg!
  Jag har dock en fråga, när jag såg att du var gift. Jag är själv iranie och planerar att gifta mig med min svenska sambo.
  Hur gick ni till väga när ni gifte er? Har din fru dig som sin man i sina id-hadlingar? Isf, hur gick ni till väga?
  Vore jätte snällt om du kunde maila mig och tipsa om hur vi bör gå till väga…vi är som två frågetecken just nu =/

  Vänliga hälsningar
  Ellan

 2. oktober 6th, 2010 i 21:17 | #2

  Jag håller med dig här. Det är inte farligt om man följer lagar och regler och om man är försiktig. Är det något man inte vet är det bättre att undvika saken ifråga, eller ta reda på hur det ligger till. Det är tråkigt att folk dömer landet och dess befolkning. Befolkningen är underbara människor med varma hjärtan. Man känner sig otroligt välkommen! Har bara varit i Kurdistan, men som jag hört är det likadant i övriga delen av landet. Folk där tycker det är jätteroligt när det kommer folk utifrån. Tyvärr har Iran den politik och de lagar och regler som råder. Man kan ju bara beklaga det. Men jag måste ju säga att när man varit där har man sett att allt man hört är väldigt överdrivet.

 3. mywaytoislam
  november 25th, 2010 i 11:20 | #3

  Hoppas att ni får en trevlig resa när ni åker dit!
  jag åker själv dit om 2 dagar :)

 4. Maria
  december 14th, 2011 i 23:12 | #4

  Hej, jag undrar om du vet var man kan köpa iranska kläder i stockholm.
  mvh Maria

  • Peter
   december 15th, 2011 i 11:36 | #5

   Hej Maria.
   Vet ej om det finns iranska kläder att köpa i Stockholm. Vilken typ av iranska kläder menar du? Tror inte att det finns någon efterfrågan för iranska kläder vad det nu är. Ungdomarna i Iran har mest piratkopierade märkeskläder från väst som D&G, Versace, Diesel, Levis m.m. Iranska kläder som är tillverkade i Iran är oftast av mycket dålig kvalitet både tillverkningsmässigt och urusel tygkvalitet som inte tål att tvättas. Jag har aldrig köpt några kläder i Iran. Det enda jag köpt är tunna syntet strumpor som är rätt ok. Vi brukar ta med begagnade kläder till Iran som de är helt galna i. Dels för att kläderna är från utlandet och dels för att de är av mycket bättre kvalitet. Varför vill du köpa iranska kläder? Är det en manteau du är ute efter för att åka till Iran? Är det sådana här kläder du vill köpa som visas på bloggen Manteaus Daily där du kan se klädstilar i Iran:
   http://manteausdaily.wordpress.com/

 5. april 5th, 2012 i 09:10 | #6

  Intressant. Ska fortsätta läsa. Själv är jag iranier och lyckligt gift med en svensk man.

 6. Ronja
  augusti 15th, 2015 i 21:32 | #7

  Hej! Jag och min iranske pojkvän planerar att gifta oss nästa år och undrar hur ni gick till väga själva när ni gifte er? Jag är svensk. Han är inte svensk medborgare utan bor i Iran och vi har känt och träffat varandra i många år. Tack på förhand.

 1. Inga trackbacks än.


× åtta = 72