Arkiv

Arkiv för juni, 2015

Uppe bland bergen

juni 27th, 2015


Jag bor i en stad som heter Bandare Anzali. Det är en hamnstad med drygt 200 000 invånare. Eftersom den ligger nära Kaspiska havet så är luften väldigt fuktig och klimatet nästan tropiskt, och det är mycket varmt hela tiden. Även under natten så kan man behöva ha sin klimatanläggning igång för att få en behaglig temperatur inomhus.

Vill man svalka sig lite så är det vanligt att man åker upp bland bergen och tar med sig sina nära och kära och allt annat man behöver för en lyckad picknick. Lammkött finns att köpa längs vägen. Jag tror att varenda iransk familj har ett picknick-set bestående av en rejäl filt, gasolkök, kebabspett, ett set med plastbestick, tallrikar och muggar etc. Så fort tillfälle ges så åker man gärna iväg någonstans och tar med sig sina picknick-prylar.

Vi tog bilen från Bandare Anzali och åkte mot en stad som heter Rezvanshahr. Strax efter Rezvanshahr så går det en väg med vägnummer 22 upp för bergen. Den vägen åkte vi upp tills vi hittade ett lämpligt ställe att äta på. Efter det så åkta vi vidare, tills vi korsade gränsen mellan Gilan och Ardabil. Nu var vi alltså i en annan provins. Staden vi kom fram till var Khalkhal, en stad med övervägande azerbajdzjansk befolkning. Vi vände och tog en annan väg tillbaka hem, en väg som går via staden Asalem.

Vägarna uppe bland bergen är väldigt snåriga och pittoreska, och bjuder hela tiden på storslagna vyer. Här uppe är som sagt temperaturen svalare. Mer som en svensk sommar. Luften är mer torr och kvällarna och nätterna blir kalla även när det är sommar. Här bland bergen bor också ett folk som heter talesh. De lever på ett traditionellt vis, mestadels på fårskötsel. Talesh är ett iranskt folk och de pratar ett språk som står nära persiskan, jämfört med azerbajdzjaner vars språk står nära turkiskan.

Även om bergen kan tyckas vara lite svåråtkomliga och opraktiska, så vimlar de alltså av liv, och man ser både hus, människor och får lite överallt. Sen som sagt så är det oerhört vackert också. Jag kan också rekommendera att kolla in dessa vägar och städer på google maps, då får man en bättre bild av hur det ser ut också.

Första inlägget av gästbloggaren Niklas

juni 23rd, 2015

Hej!

Niklas heter jag, och jag är ny på denna blogg.

Jag har följt denna blogg sen våren 2012 då jag och min fru började prata om min första resa till Iran, vilket inträffade i September 2012. Nu har jag just kommit hit för tredje gången. Denna gång med Austrian Airlines, som gick väldigt smidigt jämfört med Pegasus. Bara en timmes väntan på nästa flyg i Wien jämfört med 4 timmar i Istanbul med Pegasus. Den här gången har vi också en 9 månaders son med oss, samt att vi reser när det är som varmast. Så det i sig blir ju en utmaning. Jag har tidigare bara varit här i September och April.

Mina inlägg kommer väl att hålla sig till de vardagliga, varvat med bilder och utflyktsmål. Tyvärr håller jag till i samma del utav Iran som Peter, så vissa utflyktsmål kan nog komma att bli samma som han redan har besökt. Annars så är det väl bara att hojta till om det är nått speciellt ni vill veta eller så, så kanske jag kan göra det under min tid här i Iran.

Author: Categories: Resa till Iran Taggar: , ,