Arkiv

Arkiv för juli, 2013

Halalslaktat vildsvin i Iran

juli 16th, 2013

P1020179
Nu har vi fått vildsvin som en bekant jagat åt oss i bergen och skogarna utanför Lahijan. Vi hade beställt från vi var i Sverige att vi ville ha vildsvin för jag har aldrig ätit det, men min fru har ätit det i Iran tidigare när hon var i Iran utan mig och sa att det var jättegott. Han som jagat åt oss har varit ute varje natt tills han lyckades, för han säger att vildsvinen är svåra att jaga för de är så smarta, smartare än CIA. Om de känner lukten av krut så springer de iväg, så därför har de tyg i pipan på geväret. Vildsvinet som han dödade var inte ett vuxet svin, men de unga säger han är godare. De fullvuxna är svårare att jaga. De brukar gräva en grop som de fyller med vatten och lägger halm på så ungarna ramlar ner och kan inte ta sig upp. Vildsvinet som han jagat åt oss säger han är halatslaktat för han sköt det och skar sedan upp halsen så att blodet rann ut och då tycker han det är ok att äta. Tidigare hade ett vildsvin fastnat i fällan och varit dött en timme, men då ville han inte ha köttet för det var inte halalslaktat, så han sålde det. De flesta vill inte äta vildsvin för att det är en gris och det är orent, haram. Efter revolutionen var stör som man får iransk caviar från haram, men efter några år ändrade man det så det inte är haram längre, kanske för att man tjänar mycket pengar på det.
Det finns mycket vildsvin i skogarna i norra Iran som går och förstör risfälten, så därför jagar dom vildsvinen för de har inte många naturliga fiender. Rävar kan ta nyfödda vildsvin men annars finns det inga stor rovdjur som vargar i skogarna som håller nere bestånden av vildsvin.

Author: Categories: Bilder från Iran, persisk mat Taggar: ,

Nu har vi äntligen fått ADSL i sommarstugan i Iran

juli 9th, 2013

Igår måndag kom de äntligen och kopplade in ADSL för oss här i vårt hus utanför Lahijan i Iran. Vi beställde i onsdags förra veckan och de sa att de skulle komma på lördagen, men de kom inte och hörde inte av sig vilket inte är ovanligt i Iran. Vi försökte ringa dom på söndagen men de svarade inte på telefon. Då åkte min fru dit och pratade med dom och de sa att de inte hade hittat till oss (undanflykt) så då tog min fru med sig installatören hit. Det var till inte så länge sedan det varit möjligt att få ADSL här i byn, men inne i stan har man kunnat få det i många år. Hastigheten är inte mycket att skryta med. Vi beställde det snabbaste ADSL de har som är 1 Mbit/s. Det är dock ingen hastighet vi kommer i närheten av delvis tror jag beror på att vi bor långt från telefonstationen som gör att hastigheten minskar. Jag har mätt upp hastigheten med Bredbandskolllen till ca 0,1-0,2 Mbit/s med enstaka toppar på 0,3 och 0,4 Mbit/s. Jag tror att den högsta tillåtna hastigheten man får ha på internet i hemmet 1 Mbit/s vilket är bestämt av politiker att hastigheten på internet ska strypas till. Företag och universitet kan dock få tillgång till snabbare internet. I praktiken så blir ADSL bara aningen snabbare än datatrafik med GPRS i mobilen som jag använt tidigare. Där får jag liknande hastigheter när jag mäter, men svarstiden är bättre med ADSL och det är smidigare att koppla upp min iPad till Wifi än via Wifi till mobilen som sedan kopplar upp sig till GPRS. Tidigare när jag varit på ett internetcafé (Coffe net) i Lahijan mätte jag hastigheten där med Bredbandskollen till ca 0,1 Mbit/s. Jag hade hoppats på att få lite bättre hastighet med ADSL än det blev, men barnen är vana att ha Wifi och det är bättre med ADSL som alla kan dela även om det går segt om mer än en person åt gången använder det. När jag kom hit köpte jag 2 GB surf i mobilen för en månad för 10000 Toman (ca 50 kr). Det brukar jag göra, men nu hade de ändrat så man var tvungen att skicka en aktiveringskod efter man skrivit beställningskoden så jag tog slut på mina 10000 Toman på en dag genom vanlig datauppkopplingskostnad och fick köpa 10000 Toman påladdning till mitt kontantkort för Irancell en gång till.

Läs mer:
Internet i Iran
Surfa med mobilen i Iran

Så skaffar du SIM kort för mobilen i Iran