Arkiv

Arkiv för juli, 2012

Nu är jag i Iran

juli 5th, 2012

Nu är jag i Iran.

Det är lagom varmt runt 30 grader och växlande molnighet efter att ha regnat första dagen så vi har inte behövt sätta på luftkonditioneringen.

Alla klagar över att allt har blivit så dyrt, men det klagar de över varje gång, men nu verkar det vara värre än vanligt för folk att få pengarna att räcka till. För oss är det inte direkt någon skillnad eftersom svenska kronan är stark och den iranska toman är svag så vi märker inte av att det blivit dyrare därför så mycket. I morgon fredag som är en helgdag så har vi planerat att åka till Masuleh som är ett känt turistmål i norra Iran. Jag hoppas kunna lägga upp lite bilder senare på bloggen därifrån. Vi har inte varit till havet och badat för de säger att vattnet är dåligt med bakterier i vattnet så man inte får bada i Kaspiska havet. Då fyller vi istället poolen med vatten, men det var lättare sagt än gjort. Vattenpumpen gick sönder så vi fick hit en reparatör idag som fixade den, men sedan när jag pumpade upp poolen var det två hål som jag lagade med lagningslappar som följde med poolen, men sedan när jag blåste upp poolen en tredje gång så fanns det tydligen fler hål för den höll inte luften. Puh.

Author: Categories: Lahijan Taggar:

Ladda ner Android appar i Iran

juli 1st, 2012

När du är i Iran så kan du inte ladda ner appar från Google Play store  (fd. Android Market) eller Apple App store pga. sanktioner mot Iran. Det finns dock ett Iranskt alternativ som fungerar på samma sätt för att ladda ner appar till din Android mobil. Det heter Bazaar, på adressen http://cafebazaar.ir . Appen för Bazaar kan du ladda ner här. Ladda ner: Apk för Bazaar.

Använd en streckkodsläsare eller QR kodsläsare för att läsa in denna kod och ladda ner Bazaar till din Android Mobil.

Du måste dock ställa in din Android mobil så den tillåter att installera icke Market program.

Apparna som finns i den iranska marknaden med Android appar är mest samma som finns i Googles Play store, men det finns även en hel del lokala iranska appar som inte finns hos i Googles app marknad.

Det går nog att även ladda ner appar från Opera App marknad, när man är i Iran, men det ska jag kolla när jag åker till Iran. Opera store kan man välja på persiska och Opera är ett Norskt företag till skillnad från Apple och Google som är amerikanska och får därför inte pga. sanktioner göra affärer med Iran och blockerar alla som försöker ladda ner som har IP adress från Iran, men det är ju inte så svårt att fejka en IP adress från ett annat land, men man får se till att stänga av alla positioneringstjänster som GPS och mobilnätverk genom att sätta mobilen i flygplansläge om man kopplar upp sig via en dator med mobilen.