Arkiv

Arkiv för mars, 2012

Iranskt nyår, norooz 2012 = 1391

mars 14th, 2012

Haft sin, Sju saker på S

Igår tisdag var det enligt traditionen eldfest inför iranska nyåret nästa vecka den 20:e mars klockan 6:14 på morgonen svensk tid och 8:44 iransk tid. Persiskt nyår är vid tidpunkten för vårddagjämningen vilket gör att tiden varierar från år till år.

Vi brukar inte fira nyår så mycket. Vi har varit på eldfesten några gånger och barnen får nyårspresenter, men så mycket mer brukar vi inte göra. Vi brukar inte ha haft sin bord (så jag lägger upp en bild på bloggen istället för att ha ett fysiskt bord).

Läs mer om persiskt nyår:

http://iranresa.info/gott-nytt-ar-norooz-sale-no-mobarak

Wiki

Flyg från Teheran till Dubai och shopping på IKEA i Dubai

mars 11th, 2012

När vi sovit över natten i utkanten av Teheran hos släktingar tog vi en taxi till flygplatsen inte så långt där ifrån för att flyga till Dubai. Även detta med Iran Air som vi åkte till Iran med. Iran Air var billigast direktflyg till Dubai från Teheran. Emirates är det enda andra alternativ som flyger direkt Teheran – Dubai, men det var lite dyrare. Vill man åka allra billigast till Dubai från Iran så måste man byta och vänta flera timmar med andra flygbolag som t.ex. Kuwait air. Resan med Iran Air köpte vi i Iran, men hotellet bokade jag och betalade jag över internet med hotels.com. Jag bokade och betalade hotellet i god tid i förväg så blev det billigast. Resebyrån i Iran gav så dåliga förslag på hotell som var för iranier som åker till Dubai så därför bokade jag hotellet själv från Sverige.

Det var verkligen en kontrast att komma från Iran till Dubai. Dubai känns som att åka till framtiden jämfört med Sverige och Iran som bakåt i tiden. Kolla på bilderna och jämför. Först hade vi tänkt att åka en vecka till Esfahan och Kish men vi ändrade oss och tog fem nätter i Dubai istället. Jag åkte vidare till Dizin och åkte skidor när vi kom tillbaka till Iran från Dubai och min fru och barnen åkte upp till huset i Lahijan.

Första dagen i Dubai åkte vi till IKEA, för vi ville köpa en del saker till huset i Iran. Vi såg många iranier som handlade fulla kundvagnar på IKEA för att ta med sig hem till Iran eftersom Iran är ett av få länder där IKEA inte finns. Till IKEA åkte vi tunnelbana och buss. Det är billigt och bekvämt med den nybyggda tunnelbanan i Dubai.