Arkiv

Arkiv för januari, 2012

Filmtipset: Nader och Simin en separation

januari 25th, 2012

Guldbjörnen för bästa film, silverbjörnar för bästa manliga och kvinnliga skådespelare i Berlin

Golden Globe som bästa utländska film
Guldbagge för bästa utländska film, är bara ett fåtal av de priser som filmen vunnit.

Snart vinner den Oscar för bästa utländska film den 26:e februari, den iranska filmen Nader och Simin en separation, A Separation, Jodái-e Náder az Simin.
Den näst bästa iranska filmen jag sett.

Detta är andra gången som en iransk film är nominerad till en Oscar.

Har du inte sett filmen är det dags. Fantastiskt skådespeleri, regi och klippningen är ovanligt rapp för att vara iransk film vilket gör att filmen inte tappar tempo trots sin längd utan spänningen byggs upp undan för undan. Manuset går heller inte av för hackor. Filmen känns oförutsägbar och inte något som massproduceras i Hollywood. Regissören Asghar Farhadi kommer säkert få många anbud från Hollywood om han inte redan fått det, men har sagt i intervju att han vill försöka fortsätta att göra film i Iran eftersom han känner kulturen och tror att det är en fördel och därför en svårighet för honom att göra film utomlands i en annan kultur som han inte känner.

Länkar:

http://kritiker.se/film/recension/?film=Asghar_Farhadi__-__Nader_Och_Simin_-_En_Separation

http://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/nader-och-simin–en-separation

http://www.indiewire.com/article/2012-oscar-predictions-best-foreign-language-film

Golden Globe utdelningen YouTube

http://www.rottentomatoes.com/m/a_separation_2011/reviews/

Filmen

Skidbackarna i Dizin

januari 4th, 2012
Dagen efter var det strålande solsken och mycket nysnö i och lössnö i backarna efter snöande hela dagen innan som syns på bilderna.
Här är en bild på Irans högsta berg, Damavand, 5671 meter högt, som jag tagit kort på från högsta toppen i Dizin på ca 3600 m.ö.h.
Det var underbar skidåkning men jag försov mig lite och vaknade inte förrän 8:20 så när jag kom till skiduthyraren var det fullt i butiken så jag fick sämre skidor än dagen innan. Det blev ett par som blivit över som var för mycket av mjuka nybörjarskidor se nedan. Jag sa till uthyraren att jag inte ville ha skidorna, men det verkade inte finnas så mycket annat att välja på, så jag skyller på skidorna  att jag åkte på en isfläck och ramlade och slog axeln. (Eller så var det mobilens fel som inte ringde så jag försov mig.) Jag trodde att jag hade brutit nyckelbenet men det var helt men jag Googlade senare att det hoppat ur led i CA leden, en sk. CA-lux som är en vanlig skid och cykelskada. Jag hade med mig två värktabletter i ryggsäcken som jag tog och kunde efter att den värsta smärtan gått över fortsätta åka försiktigt med en arm.
Efter att ha fått så dåliga skidor från uthyraren på en sån fantastisk skiddag som även blev delvis förstörd av smärta i axeln så jag inte kunde lyfta armen, bestämde jag mig att ta med egen skidutrustning när jag åker till Dizin i fortsättningen och inte hyra skidor. Funderar på att skaffa ett par all mountain  skidor som funkar både offpist i all den fina pudersnö som finns i Dizin och i pisten.
Jag hade tänkt att stanna i Dizin ett par dagar till, men nu med en ond axel var det bäst att åka till Lahijan i norra Iran där min fru och barn väntade i huset.