Arkiv

Arkiv för juli, 2011

Badstrand vid Kaspiska havet med gemensamt bad för män och kvinnor

juli 28th, 2011

Nu har vi varit till vår vanliga strand i Kaspiska havet som jag brukar åka till med barnen som ligger 30 min med bil från vår sommarstuga utanför Lahijan. Här hade de inte ändrat så att kvinnor och män inte kunde bada tillsammans. Här badade de flesta kvinnor i T-shirt och många hade inte sjal när de badade. Den enda fördelen med skilda stränder för män och kvinnor är att kvinnor kan bada i baddräkt på kvinnobadstranden och slipper stirrande män. Är man en familj är det dock inte så kul med skilda stränder att inte kunna bada tillsammans. Jag kommer inte åka fler gånger till stranden utanför Kiashar med skiljda stränder för män och kvinnor som jag skrev om tidigare. När vi sa till de iranska vännerna att vi fortfarande kunde bada tillsammans på den mindre stranden blev de förvånade för de trodde att de hade avskärmat och delat upp alla stränder.

Author: Categories: Bilder från Iran Taggar:

Orden räcker inte till……

juli 27th, 2011

Efter terrordåden i Oslo som de flesta förutsatte var utförda av en muslimsk, konservativ, fundamentalistisk terrorist men det istället var en kristen, konservativ, fundamentalistisk terrorist har jag inte känt så stor motivation och mening att skriva på bloggen.
Jag såg på Aljazeera att Sanum Ghafor startat ett Twitterflöde med hashtag #BlameTheMuslims eftersom så fort det händer något terrordåd så skyller man alltid på muslimer och detta är inte första gången. Jag har följt utvecklingen i Norge främst genom Aljazeera och BBC World news som jag tar in via parabol. Jag läser även Expressen, men har stängt av bildvisningen för att sidorna laddas för långsamt. Aftonbladet är dock blockerat i Iran så den kan jag inte läsa utan att gå runt internetfiltret vilket jag lärt mig här i Iran hur man gör och vad som fungerar.
För mig är det svårt att förstå den stora rädsla som finns för muslimer i västvärlden. Det är inte bara sverigedemokrater och kristna terrorister som har fördomar mot och är rädda för muslimer utan det är allmänt utbrett. Främlingsfientlighet, diskriminering och islamofobi är ett större problem än svenskar vill erkänna och gärna blundar för eftersom de själva inte ser hur utbrett det är eftersom de själva inte blir drabbade. Eftersom jag är gift med en kvinna från Iran så har jag sett hur fördomar och diskriminering drabbar invandrare, och då särskilt från muslimska länder, men även jag har själv känt mig diskriminerad på grund av min utländska fru. Man blir ibland förvånad över hur fördomsfulla och okunniga många svenskar är och att det är så utbrett med främlingsrädsla. Att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen är inte sjukdomen hos demokratin utan symptomet på att det finns stora problem med fördomar, främlingsfientlighet och islamofobi i Sverige.
Även om bloggen inte handlar om politik eller religion och jag försöker undvika att skriva om det så känner jag att jag måste få skriva av mig. Jag läste en bra artikel av Unni Drougge på Expressen http://m.expressen.se/nyheter/1.2509224 om att man i och med att det var en kristen norrman så kallar man honom inte längre för terrorist och man försöker förstå honom och hitta förklaringar hos individen och inte att det är hans religion som gjort honom hatisk. När det gäller muslimska terrorister så verkar man tycka att det är mer naturligt för muslimer att begå terrordåd eftersom man undermedvetet tänker att muslimer är en annan sorts människor och att det ligger i deras natur och i deras religion att utföra terrordåd. Tyvärr är det så vanligt att dela upp världen i vi och dom på alla nivåer och i alla sammanhang. Tänk bara på vilka motsättningar det finns mellan anhängare till olika fotbollslag som hatar varandra och ”krigar” mot varandra. Visst vore det enklare om det bara fanns ett fotbollslag i världen, en religion, ett land, ett språk, en maträtt, ett sätt att tänka, en sorts kläder, en frisyr, ett kön, en sorts bil…..men skulle vi vilja leva i en sådan värld?

Author: Categories: Resa till Iran Taggar: