Arkiv

Arkiv för januari, 2011

Irans populäraste rappare Hichkas

januari 27th, 2011

Här är ett klipp med Irans bästa och populäraste rappare Hichkas som rappar på persiska. Klippet är från filmen ”No one knows about persian cats” (Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh)av Bahman Ghobadi.

Det är en riktigt bra film om källarband och underground musikscenen i Tehran. Jag kommer skriva mer om filmen senare för det finns mycket att säga om den filmen. Se den!

Videoklipp från iranska skidorten Dizin

januari 25th, 2011

Som en förberedelse inför min skidresa till Iran kollar jag igenom om YouTube för att hitta några klipp om skidåkning i Dizin. Vad som är intressant är att jämföra hur man beskriver skidåkning i Dizin i ett klipp från Iransk TV, Press TV som är en Iransk statlig kanal som sänder på engelska. (Kanalen sänder över satellit på Hotbird satelliten om det är någon som är intresserad av att kolla in den och de lägger även upp så man kan se kanalen live på deras hemsida) och i ett engelskt klipp från Journeyman Pictures.

Titta på klippen och fundera på hur man vinklat dem. Båda bilderna är sanna men man väljer vad man lägger fokus på och vad man berättar och inte berättar i respektive klipp. Vad vill man visa med respektive klipp? Jag tycker båda klippen känns som propaganda.

Iranska klippet (som är skönmålande)

Engelska Journeyman Pictures klippet (som är svartmålande)