Arkiv

Arkiv för december, 2010

Iranska kakor, bakelser och tårtor

december 23rd, 2010

Här är några bilder på smaskiga kakor, bakelser och tårtor i Iran. Muuuuuums!!! Riktigt smaskiga sötsaker (chirini) finns det i Iran som ni ser. En del kakor har fyllning med dadlar och kakor med pistage gillar jag. Min favorit är Fuman kakorna, som smakar lite som kanelbulle, så jag saknar inte kanelbullar till kaffet när jag är i Iran. Jag har börjat lära mig tycka om te, men kaffe klarar jag mig inte utan, så det tar jag med från Sverige.

Rökning i Iran

december 21st, 2010

I Iran så röker ca 20% av männen och endast 4,5 % av kvinnorna och totalt 14 % av den vuxna befolkningen. Det är alltså inte lika illa som i många andra länder, särskilt som det är så låg andel kvinnliga rökare, (där Sverige har en mycket högre andel kvinnliga rökare), men antalet rökare växer och andelen rökare bland yngre växer och hälsoministern säger att 25% av alla dödsfall i Iran beror på rökning. (Sverige har lägst andel rökare i Europa med 16 % Grekland är värst i EU med 40 % rökare).

I Iran införde man därför varningsbilder på cigarettpaketen i januari 2009. Varningsbilden måste täcka 50% av ytan på paketet. Enligt WHO så är varningsbilder på cigarettpaket ett effektivt sätt att få rökare att bli medvetna om hälsoriskerna och att få motivation att sluta röka. Mest effektivt är både bild och text. Tyvärr så har vi bara varningstext på cigarett paketen i Sverige, så här ligger Iran före oss. Hälsoministern säger att de har ett mål att inom 5 år få ner rökningen till 10%. Det blir intressant att se hur det går eftersom jag har hört att alla vill inte följa lagen så det går inofficiellt att betala lite extra för ett paket cigaretter utan varningsbild eller så döljer man eller klistrar man en etikett över bilden. Kanske lite typiskt Iran att man är lite flexibel med vilka lagar man vill följa och inte så auktoritetsbundna som i Sverige.

Länkar:

WHO: The impact of pictures on the effectiveness of tobacco warnings

Iran receives first graphic warnings on cigarette packages

Iran takes on tobacco smuggling

25% of death in Iran caused by tobacco

Health Warnings on Packages