Arkiv

Arkiv för november, 2010

Länktips för att läsa om Iran och boktips: Irans dubbla ansikte

november 23rd, 2010

På den här bloggen, Jaam Blogg, som verkar nedlagd finns det lite kul läsning för den som vill lära sig lite mer om Iran. Jag tror att det är en iranier som bor i Sverige som skrev där under 2007. Synd att han/hon slutade skriva. Speciellt det som bloggaren skriver under Rädda Tehran är kul och träffande: ” Jag hånar ständigt den typiskt svenska bilden av Iran , och det gör jag rätt i! Svensk media gör sig själv till ett åtlöje när de framställer Iran på det sätt som de gör.   Iran är ett helvete och ett paradis , båda sidorna måste visas , och de måste visas på rätt sätt!    Iran är ett värre helvete än det svenskarna känner till , Iran är ett mycket bättre land att leva i än vad svenskarna tror! Hur man än vänder och vrider på det så är den svenska bilden av Iran helt ute och cyklar.”

Lite längre ner fortsätter bloggaren: ”Tehran är utan tvekan världens mest akademiska stad,  med tanke på att landet årligen har en brain drain (export av akademiker) på upp mot 250 tusen personer (till Europa och USA)  och med tanke på att de flesta studenter håller till i huvudstaden så kan man ju tänka sig hur mycket Universitetslivet betyder för Tehran. Årligen flyttar  halva Göteborgs befolkning i akademiker från Iran till väst för att arbeta/studera i västerländska universitet,  det är mer än samma siffra för Indien eller Kina.”

Boktips: Irans dubbla ansikte

Vill du läsa ännu mer om Iran så finns boken ”Irans dubbla ansikte” av Hooman Majd. Här finns en recension i DN. Ur recensionen: ”Bokförlaget Ordfront sticker ut hakan ordentligt när man nu publicerar en ”Irankramare” som även bör kunna irritera Sveriges nästan 100 000-hövdade befolkning av iranskt ursprung, plus åtskilliga idealistiska och välmenande folkpartister och SSU:are. ”…….”Just denna kollektiva nationalstolthet förklarar enligt Hooman Majd mycket av Irans enligt vår västerländska uppfattning märkliga beteenden. Självklart, och egentligen mest lättbegripligt, den så omtvistade satsningen på ett inhemskt kärnteknikprogram.

Varför skulle det stora Iran, som under första halvan av 1900-talet bestals på sina oljerikedomar av kolonialmakten Storbritannien, nu också förmenas att utveckla samma slags kärnkraft som så många andra länder tar för givet? Kärnvapen, då? Ja, ayatollorna hävdar ju med en mun att Iran inte har några ambitioner i den riktningen och att kärnvapen för övrigt är oförenligt med islam.

Men man kan ju fundera en sväng till. Varför kan aggressiva grannländer som Pakistan, Indien, Ryssland och Israel tillåtas ha kärnvapen men inte Iran som inte uppvisat någon öppen aggression mot andra på tre hundra år?”

Länkar:

En lite mer kritisk recension från Expressen.

Ordfront förlag

Recension i GP

Boksidan

Priser på Irans dubbla ansikte på Prisjakt.nu

Bilder från Iran, Saad Abad, Shahens palats

november 20th, 2010

Här kommer lite fler bilder som mina föräldrar tog när de var i Tehran från Saad Abad palats området där man gjort museum av Shah Palavis palats. På området finns 18 palats och fina parker.

Visst är det imponerande att man bevarat allt i så fint skick. Vad jag hört så vill man visa i vilket lyx och överflöd som Shahen av Iran levde i och att ge en tankeställare var pengarna för att skaffa lyxen kom ifrån. Man kan jämföra med vad som hände i Irak när Saddam störtades och hans palats plundrades och förstördes.


Sabad

Skylt utanför Saad abad området

Bil som Shahen ägt

Bil ur Shahen av Irans samling

En av Shahens Mersor

Rolls-Royce som någon snott kylarsymbolen från

Ett av palatsen

Så här satt Shahen och åt

Skylt för Shahens frus kontor

Shahens fru Farah Dibas kontor

Shahens badrum med guldkranar

Familjefoto

Barnens leksaker

Shahens barns lekrum

Shahens fru samlade på konst

Länkar:

http://www.destinationiran.com/saad-abad-palace-complex.htm

Mer bilder från Panoramio