Arkiv

Arkiv för september, 2010

Res mer, få nya perspektiv och utvecklas som människa!

september 25th, 2010

Om man stannar på samma plats hela livet så blir man ganska insnöad (Jag tvivlar därför starkt på att Sverigedemokrater har rest mycket). Det hjälper inte om man läser om andra länder och ser på dokumentärer om andra länder. Det är en annan sak att resa och se med egna ögon och träffa människor som bor i andra länder, att prova på att vara utlänning och se hur man lever i olika länder. Eller som underskriften till min blogg lyder: ”Tala inte om för mig hur utbildad du är, berätta för mig hur mycket du rest”.

Aftonbladet skriver om Peter Grip som är den yngste svensk som besökt jordens samtliga 194 länder. När han blev intervjuad i rese tidningen Vagabond sa han: ” – Resa är den bästa investeringen, ingen kan ta ifrån dig en upplevelse men de kan stjäla en dyr bil du köper. Du lär dig historia, kultur och hur livet ser ut på andra platser . Du får perspektiv på saker och inser hur lyckligt lottade vi är i Sverige, även när tunnelbanan är fem minuter sen.”

Jag tycker också man får perspektiv på konsumtionssamhället som vi lever i genom att resa. Man kanske inte behöver alla prylar för att bli lycklig? Blir du lycklig av en dyr bil eller blir du lyckligare av upplevelser som du kan få tex. genom resor? Det är upp till dig vad du väljer.

Länkar:

http://www.aftonbladet.se/resa/article7831607.ab

http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Nyheter/Han-har-snart-besokt-alla-varldens-lander/

Det finns även ”fuskbröd” i Iran

september 23rd, 2010

Jag blev förvånad när jag hittade ”fuskbröd” i Iran i somras. Jag hade inte sett det tidigare, men vi brukade handla i en affär som inte hade bröd alls vilket är vanligt. Annars går man till bagaren morgon och kväll och köper nybakt färskt bröd som är så varmt att man bränner sig på det. Det är synd om Iran ska härma efter oss i väst och börja köpa fuskbröd som oss, men iranier sa till oss att det inte är någon som köper detta bröd. Här i Sverige har många börjat tröttna på det tråkiga smaklösa fusktillverkade fabriksbrödet och blivit intresserade för att köpa eller baka surdegsbröd eller riktigt bröd utan massa tillsatser som håller brödet mjukt hur länge som helst. Själv har jag tröttnat på fabriksbrödet och börjat baka bröd själv. Fast jag är lite lat så jag bakar med bakmaskin vilket faktiskt blir mycket gott, billigt och nyttigt. Jag blev faktiskt riktigt förvånad när jag såg en likadan bakmaskin som jag har (Tefal Home Bread XXL) i ett skyltfönster i Lahijan i Iran. Där säljs den dock under märket Moulinex . Jag tror att det nästan bara är i Sverige den säljs under märket Tefal om man söker på nätet.

Fuskbröd i Iran

Vi hittade också gott lite grövre bröd i en bröd och bullbutik. Det här brödet nedan har inte vanliga Iranier råd att köpa för det kostar ca 10  kr. I Iran finns det statliga bagerier som säljer subventionerat bröd mycket billigt där ett bröd kostar under 1 kr.

Gott grovt bröd

Det här var också den första affären som jag sett kundvagnar. Jag hörde att han som öppnat affären hade bott i Tyskland som anledning till att den var lite annorlunda dvs. mer västerländsk.

Affär i Lahijan med kundvagnar och "fuskbröd"

Author: Categories: Bilder från Iran Taggar: , ,