Arkiv

Arkiv för maj, 2010

Resa till Iran med barn

maj 24th, 2010

Flyga med småbarn

Vår familj har rest med barn till Iran och det har inte varit några större problem. Senast vi åkte hade vi en bebis på 8 månader med oss. Det var jobbigt för honom att flyga antagligen att han fick ont i öronen så han skrek ganska mycket på flygplanet. Det är bra om bebisar har något att suga på särskilt när man startar och landar för att minska trycket i öronen, men vår pojke använder inte napp. På apoteket tipsade de mig om att använda Otrivin nässpray för barn som man använder i barnets näsa alldeles innan start och landning som gör att trycket i öronen minskar. Det ska jag prova. Det finns även en öronpropp earplanes, på apoteket som minskar trycket i öronen när man flyger men den är för lite större barn från ca 6 år och en större storlek för vuxna. Den var ganska dyr, strax under 100 kr. Enligt tillverkaren bör man endast använda dem två gånger för att de ska garantera full effekt. Flyger man ofta och har problem med tryck i öronen, är det värt att prova.

När man flyger har bebisen inget säte utan sitter i knät utan säkerhetsbälte. Vill man tänka på säkerheten så ha barnen i en bärsele eller bärsjal på magen. En del flygbolag lånar ut sådana, men inte Iran Air som vi åkte. Då behöver du heller inte hålla i barnet hela tiden. Det finns platser längs fram i planet för bebisar som de kan fästa en liten säng för barnet på väggen så det kan ligga och sova. När vi åkte fick vi ingen plats längst fram för de platserna var slut antagligen så då fick vi sitta och hålla honom i knät hela tiden. På hemvägen fick vi dock en plats med barnsäng, men han gillade inte att ligga i den. Tänk på att ta med barnets egen kudde på planet i handbagaget så underlättar det och några leksaker, pyssel eller målarbok för de större barnen så de orkar sitta stilla i 5 timmar.

Länkar:

Flyga med barn

Säkerhet i trafiken

För mig är största oron när jag åker med barnen till Iran säkerheten för dom i trafiken. Många vuxna använder inte säkerhetsbälte i framsäte och ingen använder säkerhetsbälte i baksätet. Om det finns säkerhetsbälte i baksätet vilket inte är ovanligt att det saknas, brukar många ta bort det eller stoppa undan det. Tag därför med ditt baby skydd som du har din bebis i bilen. Det finns babyskydd men jag har inte sett att det är vanligt att man använder det.

Ta ingen stor barnvagn

Som barnvagn hade vi med oss en paraplyvagn som hade liggläge för en fullstor liggvagn blir för otymplig att släpa runt. Jag tror inte jag såg någon på stan som gick runt med en liggvagn. I Iran bär de mer på barnen när de är små, men kvinnorna går heller inte ut så mycket när de har bebisar.

Gå på toaletten

Något som kan vara en svårighet för större barn är att gå på toaletten i Iran, för min pojke som var 4 år, var rädd för att ramla ner i toaletten så jag fick stå och hålla i honom. Vanligast är den Iranska toaletten där man sitter på huk. Sådan toalett vi har heter: toalett farangi vilket betyder västerländsk toalett. Många har västerländsk toalett och det blir allt vanligare.

Mat för barn

Cornflakes och mjölk

Mjölk och cornflakes, frukost för barnen

Vi hade med oss välling och gröt till vår bebis som han var van vid. Vi köpte gröt på apoteket när den vi hade med tog slut, det kanske finns i affärer men inte i alla affärer. Den gillade han inte så mycket för den var mycket söt och det fanns bara mycket söt gröt.

På grund av värmen måste man hela tiden tänka på att ge barnen vatten ofta och alltid ta med en vattenflaska. Det är bra att ha en solfjäder eller liten fläkt att fläkta barnet i bilen eller i barnvagnen.

Vi har inte haft några problem med magsjuka förutom vanlig turistmage vilket gör det ännu viktigare att ge vätska. Där vi bor utanför Lahijan så kan man dricka kranvattnet, men det är mer klor än vad vi har, men det avhjälps genom att låta vattnet stå i kylskåpet så avdunstar det mesta kloret. Säkrast är dock att köpa vatten på flaska. Den mjölk man har är långbarhetsmjölk som är kraftigt värmebehandlad och smakar inte som den vanliga mjölken vi har i Sverige. Barnen gillade inte mjölken så mycket utom ett barn som tyckte den är godare än mjölken hemma.

Gröt köpt på apoteket i Iran

Gröt köpt på apoteket i Iran

Vaccinationer

Vi har vaccinerat barnen mot tuberculos (BCG vaccin) och Hepatit B (gulsot) vilket vi gjorde på BVC på deras rekommendation eftersom det fortfarande finns i Iran. Annars har vi inte vaccinerat något extra vilket inte ska behövas för Iran. Vissa områden kan malaria förekomma se länk nedan.

Länk: Vaccinationer för Iran

Iranska blöjor

De Iranska blöjorna tycker jag har en bra kvalitet men de har inte uppsugningsförmåga i klass med de blöjor vi har som Libero och Pampers. Det finns även Pampers blöjor i Iran, men inte i alla affärer. Jag såg inte att det fanns byxblöjor i någon affär. Uppdatering; Nu är jag i Iran och jag hittade ett paket Pampers byxblöjor, Up & Go i affären. Tag med blöjor så ni klarar er några dagar i alla fall. Om ni (eller barnet) bara vill använda byxblöjor är det säkrast att ta med för hela tiden om ni inte vet att ni kan få tag i det där ni är. Om barnet har vant sig vid byxblöjor och det är lite större så kan det vara svårt att byta till obekvämare blöjor eller så får ni vänja barnet av med blöjor. Jag tror man vänjer av barnen med blöjor tidigare i Iran, men här gör vi det så bekvämt för barnen med blöjor som inte märks så de kan fortsätta med blöjor till de blir vuxna. Vi har därför tvingats skapa speciella avvänjningsblöjor som inte är helt torra och har uppsugningsförmåga som de vanliga blöjorna så det ska kännas lite obehagligt. Det finns ju de som tjänar mycket pengar på att barnen i Sverige har blöjor så länge så vi ska inte slå oss för bröstet här att vi tänker så på barnen när vi kanske i vissa fall går lite till överdrift. (En annan sak som vi är ”utvecklade” inom är industrimaten med hel och halvfabrikat, som knappt existerar i Iran. Mikromat finns knappt och få har mikrovågsugnar).

Iranska blöjor framsida

Framsida på Iranska blöjor på persiska

Baksida på my baby blöjor på engelska


Solskydd

Vi har aldrig haft något problem med att varken vi eller barnen har bränt sig i solen i Iran. Dels så har man ”siesta” i Iran då affärer är stängda och man är hemma och vilar mitt på dagen när det är som varmast, och dels så bränner solen inte så mycket i Iran som i Sverige känns det som. Det är nog mer UV strålning i Sverige och solen har en snedare vinkel så den inte lyser uppifrån som i Iran utan mer snett uppifrån i Sverige, därför har jag i Iran inte behov av solglasögon för där är solen inte bländande på samma sätt som i Sverige. Har ni småbarn så rekommenderar jag er att göra som iranierna och hålla er inomhus mitt på dagen. Åk inte till badstranden mitt på dagen utan vänta till eftermiddagen eller kvällen istället för förmiddagen som många gör i Sverige.

Myggmedel

Glöm inte myggmedel och gärna myggnät för barnen! Första gången vi åkte till Iran med barnen missade vi lite att skydda barnen mot myggor så första natten blev de mycket myggbitna fast vi bodde inne i en stad (Lahijan). Jag vet inte hur mycket myggor det finns i övriga delar av Iran, men norra Iran är fuktigt klimat och därför ganska mycket myggor, men inte plågsamt mycket som i norra Sverige.

Pass och visum

Även barn behöver pass och visum för att åka till Iran, även en bebis. Jag har beskrivit detta tidigare. Söka visum för att resa till Iran.

Länkar:

Iran resråd

Läs och res

Sport och friluftsliv i Iran

maj 14th, 2010

Här är ett bildspel som jag gjort med bilder jag hittat på nätet på folk som sportar i Iran. Populäraste sporten i Iran är fotboll, men man är även framstående inom brottning där man har tagit många medaljer. Utegym som syns på bilderna är mycket vanliga i Iran. Joggning är inte så populärt för man ser inte så många joggare. Skidåkning och snowboardåkning är ganska populärt. Det finns en del videos på YouTube från skidorter i Iran. Denna mini dokumentär Skiing in Iran av Jasin Nazim från USA är mycket populär med ca 300 000 visningar. I mindre städer är det dåligt med idrottsanläggningar även om det går att hitta det mesta i Teheran inklusive golfbana och skidbackar norr om stan. I Lahijan frågade jag efter en bowlinghall men det fanns inte och någon tennisplan kände man inte till att det fanns. På bilderna finns flera kvinnor som cyklar vilket var ovanligt förr, men i mindre städer eller byar är det fortfarande ovanligt och lite konstigt med en kvinna som cyklar även om det är tillåtet. Det finns några bilder på kvinnliga rallyförare vilket inte är konstigt eftersom det är vanligt med kvinnliga bilförare vilket en del som inte känner till Iran vet om. (Till skillnad från Saudi Arabien där det är förbjudet för kvinnor att köra bil).

Author: Categories: Bilder från Iran Taggar: ,