Arkiv

Arkiv för april, 2010

Så styrs Iran

april 16th, 2010

Det är inte så lätt att förstå hur Iran styrs och deras typ av demokrati fungerar. Jag hittade en bild (som säger mer än tusen ord) som gör det enklare att få en överblick av hur Iran styrs. Det är lätt att blanda ihop de olika funktionerna. Jag har tidigare trott att det är väktarrådet som utser den högste ledaren när det är den högste ledaren som istället utser väktarrådet som godkänner expertrådet som är de som utser högste ledaren för närvarande Ayatolla Ali Khamenei. Intressant som jag inte sett tidigare förstått är att väktarrådet består av hälften mullor och hälften jurister. Jag har trott att det endast var mullor som ingick i väktarrådet. Eftersom nuvarande högste ledaren inte verkar intresserad av reformer så blir det intressant att se vad som kommer efter honom.

Som synes så är det den högste ledaren som har i stort sett all makt och presidenten för närvarande Mahmoud Ahmadinejad, är en bifigur med begränsad makt.

Så styrs Iran

Så styrs Iran

Kvinnor i Iran

april 15th, 2010

Ett inslag från NBS om iranska kvinnor. Iranska kvinnliga brandmän (brandkvinnor :) Kvinnliga professionella racing förare.

Skönhetsoperationer i Iran inslag från Al Jazeera på engelska

Nose Jobs – Iran