Arkiv

Arkiv för december, 2009

Fördomar och okunskap om Iran och Iranier

december 19th, 2009

Vilka fördomar har svenskar om Iran och Iranier?

Svenskar har generellt mycket dåliga kunskaper om Iran. Vanligt är därför att svenskar blandar ihop Iran med Irak eftersom Irak har det visats mycket från i TV och media så svenskar vet mer om Irak än Iran och tror därför att det ser lika dant ut i Iran som i Irak eftersom det är ett grannland. En del vet inte att iranier inte är araber som pratar persiska och inte arabiska. Persiska är ett Indoeuropeiskt språk som har låneord från arabiskan men ett helt annat ursprung även om man använder de arabiska skrivtecknen så är likheterna små med arabiskan.

Vanligt är att man tror att Iran mest består av öken och att det är ökenklimat. Visst är stora delar torra men 70 % av ytan består av berg. Svenskar blir förvånade att det snöar på vintern i Iran i alla fall i de nordligare delarna. Att det finns flera fina skidorter i Iran är nästan helt okänt. I norra Iran vid Kaspiska havet är det grönare än i Sverige. I norra Iran blir det 30-35 grader varmt på sommaren och det är 0-10 grader på vintern. I Teheran är det varmare på sommaren drygt 40 grader är vanligt, men på vintern är det ofta kallare i Teheran än i Gilan i norra Iran som har havsklimat mellan Kaspiska havet och bergskedjan Alborz. I södra Iran har man drygt 20 grader på vintern och det kan bli 50 grader på sommaren. Svenskar vet inte att Sverige är ett litet land jämfört med Iran. Irans yta är 1 648 888 kvadratkilometer vilket motsvarar tre och en halv gånger Sveriges yta.

Många tror också att Iran är ett farligt land att resa till. De håller ju på med kärnvapen och missiler! En del tror att Iranier är negativa till västerlänningar och amerikaner. Det är man inte utan man är negativ till är USAs politik. Iranierna är mycket gästvänliga, trevliga och nyfikna mot utlänningar. Jag hade delvis denna fördom och oro hur jag som utlänning skulle bli bemött i Iran. Visst tittar de till eftersom jag har rätt ljust hår, men det finns Iranier i norra Iran som är ljusare än mig och som har blå ögon. Man känner inte sig uttittad på ett negativt sätt för många tittar i smyg, så man känner sig lite som en kändis. Efter ett tag märkte jag inte att folk tittade på mig. Min frus son som var med mig tyckte att alla tittade på mig som gick förbi på gatan, men det märkte jag inte eller tänkte på eftersom de också tittar i smyg så jag inte märker att de tittar på mig, men han såg att de tittade.

En del tror att de flesta Iranier är religiösa fundamentalister eftersom det tidigare bara visats demonstrationer mot väst. Numera efter demonstrationerna efter presidentvalet i Iran så har många fått upp ögonen för Iran och blivit förvånade över människorna som bor där och fått veta mer om hur de lever och hur de tänker. Man blev  även i omvärlden förvånade över hur tekniskt kunniga iranier var när de Twittrade och använde YouTube. Internetanvändningen är stor i Iran även om hastigheten är strypt och nätet är filtrerat. Jag kommer återkomma senare i detta intressanta ämne. Här en video om internetanvändningen i Iran. Andelen internetanvändare är högre än i Israel enligt videon.

En svensk sa till mig att i den kulturen (i Iran) har man väl många barn. Det var sant fram till 1980 då antalet barn per kvinna började minska och nu ligger antalet barn på 2.0 per kvinna. Här (Familjestorlek i Iran DN Webb TV) kan ni se utvecklingen i en utmärkt grafisk illustration som Hans Roslings statistik och presentationsprogram ligger bakom. Nu har de flesta familjer ett eller max två barn. Detta är något som samhället har velat få fram och lyckats med olika sätt tex. ekonomiska styrmedel att få det resultatet .

När jag precis träffat min Iranska fru så frågade en svensk mig om hon har slöja. I Sverige finns det bara ett fåtal Iranska kvinnor som jag har sett bär slöja. Fördomar bygger på okunskap och Iranier som inte varit utomlands vilket de flesta inte varit har därför fördomar om utlänningar. I Iran tror många att alla i Europa är jätterika och att det är så lätt att leva i Europa och att ingen är arbetslös. Iranier har även har jag märkt mycket fördomar om araber som de oftast ser ner på. Så vad du gör kalla inte Iran för ett arab land eller en Iranier för en arab om du inte vill göra bort dig.

Länkar:

Vad kan du om persernas land – från akemeniderriket till den islamiska republiken? Gör DNs test

Wikipedia om Iran

Familjestorlek i Iran DN Webb TV

Author: Categories: Iransk kultur, Resa till Iran Taggar:

Söka visum för att resa till Iran

december 14th, 2009

”Disclaimer”: Detta är en privat blogg och inte Iranska ambassadens hemsida (vilket några missuppfattat). Iranska ambassadens hemsida i Sverige finns på adressen http://Iran.se där du kan läsa under fliken Consular, Tourist Visa, OBS! Ny hemsida till Iranska ambassaden i Stockholm: Ansöka om turistvisum: http://stockholm.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=271&pageid=25785 http://www.iran.se/en/consular-section/iran-visa-section-menu/iran-tourist-visa vad som gäller för ansökan av visum till Iran. Jag kan inte garantera att alla uppgifter som finns på min blogg stämmer eftersom reglerna ändras ibland och jag hinner inte uppdatera sidan. Därför måste du kolla upp med ambassadens hemsida eller någon som NYLIGEN sökt visum om vad som gäller. För att åka till Iran måste man ha visum om man inte har iranskt pass. (De som har iranskt pass måste tänka på att om de även har svenskt pass ta med detta för att inte få problem med att bli insläppta i Sverige vid hemresan eller egentligen utsläppta från Iran eftersom de inte har ett visum i det Iranska passet och inte kan visa att de är Svenska om de inte har med sig sitt Svenska pass.) Söka visum för att åka till Iran kan man göra på fyra sätt 1. Skicka ansökan med rekommenderat brev till Iranska ambassaden i Stockholm. 2. Åka till Iranska ambassaden i Stockholm. 3. Överlåta till resebyrån att söka visum. 4. Söka visum på flygplatsen (UPPDATERING 2016-02-22: Jag hörde av en som varit i Iran att man nu kan söka visum på flygplatsen för en månad jämfört med maximalt två veckor tidigare och behöver man stanna längre kan man gå till den lokala passmyndigheten och förlänga visumet.)

Läs här: http://stockholm.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=271&pageid=25785

1. Skicka ansökan med rekommenderat brev. Detta är det långsammaste men billigaste alternativet om man inte bor i närheten av Stockholm. Använder man detta alternativ bör man vara ute i god tid. Nackdelen är att man måste skicka med sitt pass för att de ska klistra in visumet i passet så man kan inte göra någon resa under tiden. Numera så tar det inte så lång tid som tidigare att få visum. 2. Åka till ambassaden Bor man nära Stockholm är detta ditt val. Billigast och snabbt. Du har tidigare kunnat få ditt visum på samma dag om du åker dit en torsdag fredag som är visum ansöknings dagen men det är inte säkert att det går fortfarande. Kommer man tidigt på morgonen och har fått visum tidigare kanske man kan vänta några timmar och få visumet på eftermiddagen men det är inget jag kan garantera.  (Kolla helst upp med ambassaden innan att det är fredag som gäller och att det är öppet innan du åker för tidigare har det varit fredagar och ibland torsdagar som gällt.) Det är inte så troligt att du får ditt visum samma dag. Det tar minst 14 dagar och du måste åka tillbaka till ambassaden och hämta ditt visum. 3. Låta resebyrån ordna visum Detta är det bekvämaste men dyraste sättet. Vill du slippa att krångla är detta ditt val. 4. Söka korttidsvisum på flygplatsen. Möjligheten finns även att söka visum på flygplatsen i Teheran för svenska medborgare vilket kostar 50 60 Euro kontant men detta visum gäller endast 2 veckor (Hörde 2016-02-22 att de ändrat till en månad av en som åkt till Iran). Har du annan nationalitet än Svensk så kolla upp att detta för alla länders medborgare kan inte söka korttidsvisum på plats i Iran. På flygplatsen säger dsom till att du måste köpa reseförsäkring innan du kan söka visum. Reseförsäkring brukar ingå i hem försäkringen eller om man köper resan med kort så då säger man sätt man har reseförsäkring. Bra att ta med intyg på detta för att slippa diskussioner.  Du kan även betala avgiften med dollar i motsvarande summa. Svenska kronor tar dom inte emot,  heller inte några kort.

Regler för att söka visum

OBS NYHET! Min fru upptäckte att det står på ambassadens hemsida på persiska att man betalar halva avgiften för visum ansökan för sig själv och barnen om man har en iransk fru eller man och är en iransk/svensk familj. Lätt att missa om man som jag inte kan läsa persiska. Tror dock att det är en relativt ny regel. OBS! NYHET från 2011-09-23 måste man skicka kopia på ”accident and health insurance”: Ambassadens hemsida skriver: From 2011-09-23, all applicants for visas should attach a copy of an accident and health insurance to application. The Insurance must be valid during the visa period. Note that “hemföräkring“ including travel insurance, usually are valid only for 45 days. For further insurance a separate contracts is required. Jag mejlade ambassaden och frågade och de ringde upp mig efter en timme och sa att det räcker med kopia på försäkringsbrevet från hemförsäkringen där det framgår att det ingår reseskydd. Ska du stanna längre än 45 dagar måste du visa att du har försäkring som täcker denna tid om hemförsäkringen inte gör det. På Iranska ambassadens hemsida i Stockholm http://stockholm.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=271&pageid=25785 finns de regler som gäller för att söka visum. 1. Ansökan ska lämnas in i två kopior som ej är handskrivna. 2. Du måste lämna ditt pass som måste vara giltigt till 6 månader efter hemkomsten från Iran. (Du får inte ha några stämplar i passet från resor till Israel.) Minst två tomma sidor. 3. Utskriven kopia på pass sidan i passet 4. Personbevis. (Vet inte säkert varför man ska skicka för det står lite otydligt på ambassadens visumsida om vigselbevis och personbevis för mor som söker visum för eget barn. Är du osäker så skicka med för säkerhets skull. Jag skickar inte längre personbevis då jag fått visum flera gånger) 5. NYHET! Kopia på hälso och olycksfallsförsäkring. Räcker med kopia på försäkringsbrev från hemförsäkring som visar giltighet och att reseskydd finns. 6. Ett passfoto mot vit bakgrund i storlek 3×4 cm i färg. (Själv tar jag kort som jag ändrar storlek på och klistrar in i Word och sen skriver ut på fotopapper i skrivaren. Använd t.ex denna tjänst för att ändra storlek på fotot som du tagit och som är gratis om man tackar nej och gillar på Facebook: http://www.epassportphoto.com/Wizard.aspx). Finns även andra tjänster (http://www.makepassportphoto.com/), men denna är enkel att använda utan att installera något program på datorn och sedan klistrar jag in bilden och beskär i Word och skriver ut på skrivaren. En gång hade bakgrunden blivit för mörk så ambassaden godkände inte bilden så jag fick skicka in nya bilder. Det är lätt att bakgrunden blir mörk när man skriver ut på egen skrivare. Se till att ha helt vit bakgrund utan skuggor när du tar kort. Annars går det att fixa till en vit bakgrund i Photoshop eller i det helt gratis fotoredigeringsprogrammet Gimp.) 7. Kvitto på betald avgift till ambassadens bankkonto. Gå till ett Nordea bankkontor för betala in till kontot och få utskrivet kvitto. Numera går det även bra att betala på internetbank och skriva ut ett kvitto som man skickar in så slipper man bankens avgift. Nyhet: De som har en fru eller man från Iran får rabatt på avgiften för visum för sig och barnen så man betalar halva visumavgiften när man är en iransk/svensk familj. Uppgifterna om detta står endast på persiska på ambassadens sida om visum så det är lätt att missa om det är den som är svensk i familjen som sköter visumansökan och går in på ambassadens hemsida för att läsa. 8. Adresserat kuvert till dig själv med betalt porto för rekommenderat brev. Be på posten att de väger ditt kuvert med passen i och frankerar ditt retur kuvert för rekommenderat brev.   För att enklast få visum är det bra att ha släkt eller vänner som bor i Iran som man fyller i namnet på  och hänvisar till i visumansökan. Åker man en guidad rundtur är det heller inga problem. Åker man däremot helt själv utan researrangör så kan det kanske ta lite längre tid. Ambassaden vill vara säkra att du inte är spion eller journalist. Journalister har generellt svårt att få journalistvisum. Därför finns det journalister som åker på turistvisum. Är du journalist och inte har någon anknytning till Iran så gissar jag att det kanske blir svårt att få visum. Själv har jag anknytning genom min fru som är iransk och har därför inga problem att få visum. Första gången tog det längre tid, men sedan när jag fått visum en gång så har det gått fort (ett par veckor eller en vecka) de senaste gångerna så det har blivit mycket snabbare hantering.

Medborgarskap och muslimskt giftemål

Det finns en massa regler för medborgarskap som t.ex. att barn till en Iransk man blir automatiskt iranska medborgare och kan söka iranskt pass. Här bör man tänka på att ta reda på så att det inte blir problem med att en pojke till en iransk man måste göra militärtjänst efter fyllda 18 år. Det finns speciella regler att de födda utomlands kan slippa detta genom att betala en avgift och få en stämpel för utresetillstånd, men ta reda på vad som gäller om ni är i denna situation. Barn till en iransk kvinna blir däremot inte iranska medborgare automatiskt, men det går att få medborgarskap på olika sätt för barnen senare. Enligt iransk lag kan inte en muslim vara gift med en ickemuslim. Därför gifter sig många iranier med en icke iranier även enligt Sharia lag på muslimsk sätt även om man är gifta i Sverige eftersom man ändå inte räknas som gift i Iran och enligt Iransk lag är det piskstraff om ogifta har sex. Det är ingen som frågat om jag och min Iranska fru är gifta på muslimsk sätt så det är ingen stor sak endast om man ska ta in på hotell så har jag hört talas om att man kan stöta på problem att man inte får dela rum om man inte kan visa att man är gifta muslimskt. Två ickemuslimer som är gifta och åker till Iran bör ha ett vigselbevis med sig helst översatt till persiska för att styrka att de är gifta så de får dela hotellrum enligt vad jag hört. Skriv gärna en kommentar om era erfarenheter av hur det fungerar och vad man bör tänka på. Har du frågor om visum, kontakta Iranska ambassaden i Stockholm: Längst upp i hörnet på Ambassadens hemsida http://www.iran.se står det länk Working Hours http://www.iran.se/englsh/addrssTm.pdf där finns info om öppettider. Dock står inte vilken tid på torsdagar som det är öppet för visumansökan: Visiting hours of Consular Services Consular affairs: Monday – Wednesday 8.30 – 12.00 Visa reception: Thursday Telephone hours Embassy: 08 – 63 63 600 (Mon. – Fri. 8.30 – 16.00) Consular sec.: 08 – 63 63 630 (Wed. – Fri. 15.00 – 16.00) Fax: 0046 + 8 + 63 63 626 Visiting address Västra Yttringe gård Elfviksvägen 76 181 90 LIDINGÖ En mejladress jag använt dit är consular ”snabel-a” iran.se. På denna sida om du klickar på Legalization:http://www.iranembassy.se/englsh/lglztin/lglztn.pdf finns adressen visa”snabel-a”iran.se till ambassaden. Där finns även telefonnummer 08-63 63 676. När jag mejlade en fråga på engelska (några få kan också svenska för jag har fått mejlsvar på svenska också) och skrev mitt mobilnummer ringde de upp mig efter en timme och gav mig svaret.