Arkiv

Arkiv för augusti, 2009

Hur beter man sig om man blir bjuden hem till någon i Iran?

augusti 16th, 2009

Iranier är mycket gästvänliga och vill gärna bjuda hem dig på mat eller te, särskilt om du är utlänning. Vad bör du tänka på? Två saker är viktiga att inte glömma. En Iransk kvinna hälsar normalt inte genom att ta i hand med en man. Är du man kan du bara avvakta om de räcker fram handen och hälsar, annars kanske det kan bli lite pinsamt om du räcker fram handen och kvinnan inte tar i hand, eller känner sig tvingad att ta i hand. Kvinnor hälsar istället genom att buga sig lätt mot mannen och ofta lägger samtidigt handen över hjärtat, och en man hälsar på motsvarande sätt på en kvinna. Privat kan man hälsa i hand på motsatta könet, men vänta tills om han/hon räcker fram handen. Vanligt att hälsa med kindpussar när man hälsar på samma kön som en själv, både män och kvinnor hälsar med 3 kindpussar, men det är vanligast inom familjen eller nära vänner men förekommer annars också.
Den andra viktiga saken att komma ihåg är att ta med en present. Vanligt är en blombukett eller en ask med bakelser eller kakor.
När man hälsar säger man Salam – uttalas Salaam. Iranier brukar inte presentera sig med sitt namn när man hälsar, vilket känns lite ovant. (Det är samma sak i telefon, där brukar Iranier oftast inte presentera sig vad man heter särskilt om det är någon man känner).
I Iran är det inte heller ovanligt att man går hem till varandra och hälsar på utan att ha ringt och bestämt i förväg om det är någon man känner.

Hembjuden i Iran - present

Hembjuden i Iran - present

Hembjuden i Iran - ta med present

Hembjuden i Iran - ta med present

Vanligast är att man sitter på golvet när man äter. Man använder inte kniv och gaffel utan sked och gaffel. Sked i höger hand och gaffel i vänster hand. Skeden äter man med och gaffeln håller fast maten när man delar eller skyfflar upp riset på skeden. Det är som utlänning rätt obekvämt att sitta på golvet när man inte är van, men det går bra för oftast äter man rätt fort och man brukar inte ha förrätt och efterrätt.

Tarof i Iran

I Iransk kultur finns något som heter Tarof. Jag som utlänning dvs. icke Iranier förstår det inte så bra och kan inte förklara det så bra, men som utlänning i Iran behöver du inte tänka så mycket på det för Iranier tar inte illa upp att du inte kan deras kulturella regler, för de är mycket artiga vilket går till överdrift genom Tarof. Kortfattat så ska man inte säga ja tack när någon vill ge dig något utan för att inte vara oartig bör du tacka nej ett par gånger. Men bästa sättet att hantera Tarof som utlänning är att artigt direkt säga ja eller nej när du känner för det utan att försöka följa Iraniers regler för de kommer inte bli arga att du inte förstår Tarof, men det är bra att känna till Tarof om du ska ge något till någon Iranier eftersom de kommer artigt tacka nej så du måste propsa flera gånger på att de ska ta emot vad du vill ge dem.

Länkar:

Persisk matkultur

Courtesy in Iran: Tarof

Tarof

Tarof – travel warning

Author: Categories: Iransk kultur Taggar:

Köpa bröd i Iran

augusti 14th, 2009

I Iran går man till bagaren och köper bröd på morgonen och på kvällen. Bröd heter nan men man säger non, på persiska. Det finns flera bagare i varje by och i varje kvarter i staden. Ofta får man stå och köa (en kö för männen och en kö för kvinnorna) för att köpa bröd på gatan under tiden som de bakar brödet. Sedan får man brödet direkt från ugnen så det är så varmt att man bränner sig om fingrarna om man inte har något att hålla brödet med. Man kan få ett papper från bagaren och en del har med en tygpåse för att bära hem brödet i.

Det finns inte så många olika sorters bröd att välja mellan. Vanligast är tunnbröd som är vitt eller som liknar pannkakor (även lukten och smaken påminner om pannkakor) eller Barbari bröd. Barbaribröd (non barbari) som är på bilden är mitt favoritbröd. Det är otroligt gott när det är helt färskt och varmt, men redan efter några timmar börjar det bli segt, och dagen efter är det hårt och går knappt att äta. Vi hade därför med oss en brödrost som vi värmde brödet så det gick att äta dagen efter, och vi sparade även i frysen för att ta fram och värma så man inte behöver gå till bagaren två gånger om dagen. Brödet på bilden kostade motsvarande ca 2:50 kr. (Brödet är ca 40 cm långt och ca 1,5 cm tjockt.)

Iranskt Barbari bröd - Nan-e barbari

Iranskt Barbari bröd - Nan-e barbari