Arkiv

Arkiv för juli, 2009

Hur är ett vanligt Iranskt kök inrett?

juli 24th, 2009

Så här ser ett vanligt Iranskt kök ut.

Iranskt kök

Iranskt kök


Lägg märke till tvättmaskinen till vänster. I Iran är det vanligt att man har tvättmaskinen i köket, om man ens har en tvättmaskin, medan man i Sverige vanligast har tvättmaskinen i tvättstugan, badrummet eller liknande. Diskmaskin är mycket ovanligt att man har i Iran. Det är bara de som är rika som har diskmaskin. I Iran använder man inte diskborste, eftersom det inte finns att köpa, för att diska utan man använder kökssvamp eller disktrasa. Sedan låter man disken torka över diskhon i skåpet som saknar botten utan har inbyggt torkställ för disk, se på bilden ovanför diskhon. I Iran finns det inte elspisar utan alla använder gasspis. Oftast den breda modellen som är på bilden, men det finns smalare modeller också. På väggen till vänster sitter varmvattenberedaren som värmer varmvattnet för huset med gaslåga. Kvalitet på köksluckor är inte i nivå med vad vi är vana med i Sverige. Populärast är luckor i MDF skiva med laminat eller liknande på. Trä är mycket dyrt och av dålig kvalitet så därför är träluckor mycket ovanligt om det ens finns. Om man ska ha lite bättre kvalitet och ha träluckor måste man köpa importerade inredningar. Nu har Ingvar Kamprad sagt att han vill öppna IKEA i Teheran. Jag tror det skulle bli mycket populärt, som i resten av världen.
Planlösningen är oftast att kök och vardagsrum är gemensamt med en bänk i sten som avdelar mellan kök och vardagsrum. I vardagsrummet sitter man och äter på golvet i skräddarställning på en plastduk. Bestick som man använder är sked och gaffel. Skeden i höger hand för att äta med och gaffeln för att skyffla upp maten i skeden med och hålla fast och dela maten med. En del har ett mindre bord för 4 personer med stolar i köksdelen där man äter själv när man inte har gäster.

Author: Categories: Bilder från Iran Taggar:

Klädsel som turist i Iran

juli 17th, 2009

Vilka kläder kan man ha på sig när man går ut på stan i Iran?
Det är skillnad om du är man eller kvinna. En man kan gå ut i kortärmad skjorta, men det ska inte en kvinna göra. Enklast är att se på stan vilken ”dresscode” som gäller där du är i Iran. De flesta Iranska män har kortärmad skjorta, och många har piké tröja dvs kortärmad skjorta med krage. Äldre män har ofta långärmad skjorta för tidigare var det inte accepterat med kortärmat för en man. Det är inte så vanligt vuxna män går ut i T-shirt på stan, men barn och tonåringar har T-shirt. En man går inte ut i kortbyxor på stan. Kortbyxor för en man som går ner nedanför knät går dock att gå ut på stan i som turist, men Iranier använder enbart långbyxor om det inte är på badstranden eller på fotbollsplanen. Kvinnor måste ha sjal på huvudet och långärmat som går nedanför armbågen. Enbart långbyxor går inte utan över långbyxorna måste en kvinna ha något som döljer rumpan som en klänning eller liknande. Urringat går inte utan det måste vara täckt upp till halsen. Sandaler går bra för en kvinna att ha på sig i Iran.

Man i Långärmat i Iran

Man i Långärmat i Iran

Ungdomar i Iran

Ungdomar i Iran

Klädsel för kvinnor i Iran

Klädsel för kvinnor i Iran

Länkar:
Bilder på människor i Iran